Forskare analyserade data från 32 olika studier och fann att total konsumtion av alla mjölkprodukter, total mjölkkonsumtion, konsumtion av lättmjölk, ost och intag av kalcium gradvis ökade risken för pros- tatacancer. Intag av kalcium från växtkällor som grönkål, spenat, broccoli, baljväxter, nötter och frön var inte associerat med någon riskökning. Physicians Health Study som följde 21 660 deltagare i 28 år fann en ökad risk för prostatacancer för de som konsumerade mer än 2 1/2 portioner standardmjölk per dag, jämfört med de som konsumerade mindre än 0,5 portioner per dag.

Aune D, Rosenblatt DAN, Chan DSM, et al. Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr. 2015;101:87-117. Song Y, Chavarro JE, Cao Y, et al. Whole milk in- take is associated with prostate cancer- specific mortality among U.S. male physicians. J Nutr. 2013;143:189-196.

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.