
Samband mellan mjölkprodukter och postatacancer stärks
28 februari, 2015
Högt intag av mjölkprodukter ökar risk för prostatacancer. Detta enligt en ny metaanalys i American Journal of Clinical Nutrition.
Forskare analyserade data från 32 olika studier och fann att total konsumtion av alla mjölkprodukter, total mjölkkonsumtion, konsumtion av lättmjölk, ost och intag av kalcium gradvis ökade risken för pros- tatacancer. Intag av kalcium från växtkällor som grönkål, spenat, broccoli, baljväxter, nötter och frön var inte associerat med någon riskökning. Physicians Health Study som följde 21 660 deltagare i 28 år fann en ökad risk för prostatacancer för de som konsumerade mer än 2 1/2 portioner standardmjölk per dag, jämfört med de som konsumerade mindre än 0,5 portioner per dag.
Aune D, Rosenblatt DAN, Chan DSM, et al. Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr. 2015;101:87-117. Song Y, Chavarro JE, Cao Y, et al. Whole milk in- take is associated with prostate cancer- specific mortality among U.S. male physicians. J Nutr. 2013;143:189-196.