Vid årsskiftet publicerades en litteraturgenomgång i tidskriften Journal of Parkinsonism and Restless Legs Syndrome.

Forskarna hade då gått igenom den litteratur som berör hur vår kost påverkar risken att drabbas av Parkinsons sjukdom samt hur kosten kan påverka sjukdomsförloppet hos de som drabbats. Sett till befintlig litteratur anser forskarna att patienter som lider av Parkinsons sjukdom bör rekommenderas en varierad helt växtbaserad kost där intaget av vitamin B12, vitamin D, kalcium och omega-3-fettsyror tryggas. En växtbaserad kost har visat sig förbättra sjukdomsutvecklingen i ett flertal studier. Även kaffe och te har visat sig vara gynnsamt. Många studier har även visat minskad risk att drabbas av både Parkinsons och Alzheimers sjukdom med växtbaserade kostmönster.

Luciana Baroni, Cristina Zuliani. Ensuring good nutritional status in patients with Parkinson’s disease: challenges and solutions. Journal of Parkinsonism and Restless Legs Syndrome 2014:4 77–90.

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.