I en ny studie publicerad i tidskriften Nutrients analyserade forskare från Belgien kostintag hos 1 475 personer. Av dessa var 104 veganer, 573 vegetarianer, 498 halv-vegetarianer, 145 fiskvegetarianer och 155 blandkostare. Man skattade sedan hur hälsosamt varje grupp åt genom att använda två vedertagna index för detta (Healthy Eating Index 2010 (HEI-2010) och Mediterranean Diet Score (MDS)).

Forskarnas slutsats var att oavsett vilket index man använde så var vegansk kost entydigt den mest hälsosamma.

Peter Clarys, Tom Deliens, Inge Huybrechts, Peter Deriemaeker, Barbara Vanaelst, Willem De Keyzer, Marcel Hebbelinck, Patrick Mullie, Comparison of Nutritional Quality of the Vegan, Vegetarian, Semi-Vegetarian, Pesco-Vegetarian and Omnivorous Diet, Nutrients 2014, 6, 1318-1332; doi:10.3390/nu6031318

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.