Detta enligt en ny studie som publicerades online i Journal of Pediatrics.

Forskare vid Cleveland Clinic randomiserade 28 barn och den ena av deras föräldrar att antingen äta en helt växtbaserad kost (PB) bestående av frukt, grönsaker, fullkorn, bär, nötter, frön och baljväxter eller att äta enligt riktlinjerna från American Heart Association (AHA). Studietiden var 4 veckor.

Totalt 17 riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom mättes, t.ex. blodfetter, inflammationsvärden, vikt, blodtryck m.m.

PB-gruppen uppvisade minskade värden för 9 parametrar hos barnen och 7 parametrar hos de vuxna. AHA-gruppen uppvisade minskade värden för 4 respektive 2 parametrar.

Macknin M, Kong T, Weier A, et al. Plantbased, no-added-fat or American Heart Association diets: impact on cardiovascular risk in obese children with hypercholesterolemia and their parents. J Pediatr. Published online on February 12, 2015.

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.