
Vegansk kost på jobbet och ökar produktivitet
28 april, 2015
En ny studie som publicerades i mars /april-upplagan av American Journal of Health Promotion visar att en kostintervention med en helt växtbaserad kost på en arbetsplats ökar produktiviteten och lindrar symptom på ångest och depression.
Studien ägde rum under 18 veckor på 10 arbetsplatser på ett stort amerikanskt försäkringsbolag och inkluderade 292 anställda. Alla hade ett BMI över 24 och/eller var tidigare diagnosticerade med diabetes typ 2. Deltagarna lottades till att antingen genomgå en kostintervention som innebar att följa en fettsnål, fiberrik vegankost eller till en kontrollgrupp utan intervention.
Deltagarna i den veganska gruppen upplevde signifikant ökad prestationsförmåga både på jobbet och fritiden. Vidare angav de signifikant minskade känslor relaterade till depression, oro och trötthet. Den veganska gruppen angav dessutom en signifikant ökning i allmänt psykiskt välmående jämfört med kontrollgruppen.
Tidigare forskning har visat att man genom en växtbaserad kost kan förbättra det psykiska välmåendet även utanför arbetsplatsen, endast genom att lägga till mer frukt och grönsaker till kosten.
Agarwal U, Mishra S, Xu J, Levin S, Gonzales J, Barnard ND. A multicenter randomized controlled trial of a nutrition intervention program in a multiethnic adult population in the corporate setting reduces anxiety and improves quality of life: The GEICO Study. Am J Health Promot. 2015; 4:245-254. White BA, Horwath CC, Conner TS. Many apples
a day keep the blues away – daily experiences of negative and positive affect and food consumption in young adults. Br J Health Psychol. Published ahead of print January 24, 2013.