
Vegetarianer och veganer har lägre risk för hjärtsjukdom
27 november, 2014
En ny studie visar att vegetarianer och veganer har lägre risk för hjärtsjukdom än fiskvegetarianer/pescetarianer.
En ny studie publicerad i Public Health Nutrition visar att vegetarianer och veganer har lägre risk för hjärtsjukdom. Forskarna följde 592 deltagare i Adventist Health Study-2 och delade in dem i tre kostmönster: vegetarian/vegan, fiskvegetarian och icke-vegetarian.
De som åt vegetariskt/veganskt hade färre riskfaktorer för hjärtsjukdom inklusive lågt blodtryck. De hade även hälften så mycket diabetes och 44 procent mindre risk för högt blodtryck jämfört med fisk-vegetarianer och icke-vegetarianer. Dessutom var risken för övervikt 43 procent lägre hos vegetarianer och veganer jämfört med icke-vegetarianer. Studien visar tydligt de positiva effekter en växtbaserad kost kan ha i förebyggande av hjärtsjukdom.
Fraser G, Katuli S, Anousheh R, Knutsen S, Herring P, Fan J. Vegetarian diets and cardio- vascular risk factors in black members of the Adventist Health Study-2. Public Health Nutr. Published online March 17, 2014.