En ny studie publicerad i Public Health Nutrition visar att vegetarianer och veganer har lägre risk för hjärtsjukdom. Forskarna följde 592 deltagare i Adventist Health Study-2 och delade in dem i tre kostmönster: vegetarian/vegan, fiskvegetarian och icke-vegetarian.

De som åt vegetariskt/veganskt hade färre riskfaktorer för hjärtsjukdom inklusive lågt blodtryck. De hade även hälften så mycket diabetes och 44 procent mindre risk för högt blodtryck jämfört med fisk-vegetarianer och icke-vegetarianer. Dessutom var risken för övervikt 43 procent lägre hos vegetarianer och veganer jämfört med icke-vegetarianer. Studien visar tydligt de positiva effekter en växtbaserad kost kan ha i förebyggande av hjärtsjukdom.

Fraser G, Katuli S, Anousheh R, Knutsen S, Herring P, Fan J. Vegetarian diets and cardio- vascular risk factors in black members of the Adventist Health Study-2. Public Health Nutr. Published online March 17, 2014.

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.