Vegetariska koster bäst mot inflammation
28 februari, 2015
De vegetariska kostmönstren visade alla ett märkbart bättre index än för blandkost, vilket talar för en större effekt för att motverka inflammation efter två månader.
Forskarna delade upp 63 personer till att antingen följa en vegansk (n=12), lakto-ovo-vegetarisk (n=13), fisk-vegetarisk (n=13) halv-vegetarisk (n=13) kost eller blandkost (n=13) under sex månader. Alla grupper uppmanades äta mer hälsosamt för viktnedgång. Näringsintaget registrerades vid start samt efter två och efter sex månader. Kostintaget värderades sedan efter vedertaget index för inflammation, Dietary Inflammatory Index (DII).
De vegetariska kostmönstren visade alla ett märkbart bättre index än för blandkost, vilket talar för en större effekt för att motverka inflammation efter två månader. Vid sex månader var skillnaden inte längre signifikant på grund av minskad följsamhet. De som hade ätit veganskt visade dessutom upp ett signifikant mindre intag av fett, mättat fett och kolesterol jämfört med övriga kostmönster under hela uppföljningstiden och hade dessutom ökat sitt fiberintag efter två månader.
Gabrielle M. Turner-McGrievyemail, Michael D. Wirth, Nitin Shivappa, Ellen E. Wingard, Raja Fayad, Sara Wilcox, Edward A. Frongillo, James Hébert. Randomization to plant-based dietary approaches leads to larger short-term improvements in Dietary Inflammatory Index scores and macronutrient intake compared to diets that contain meat. Nutrition Research dec 2014.