
Vi testar: Grand Hôtels nya växtbaserade ”köttbullar”
9 maj, 2025
Nu lanserar Grand Hôtel i Stockholm sin första One Planet Plate-rätt. Växtbaserade bullar med potatismos, sås, lingonsylt och pressgurka. Självklart behövde vi testa.
Grand Hôtel
Var: Verandan på Grand Hôtel i Stockholm.
Adress: Södra Blasieholmshamnen 8
Vi testar: Grand Hôtels nya växtbaserade ”köttbullar”.
Boka: Grand Hôtels hemsida.
Jag blev så glad av att höra att Grand Hôtel i Stockholm nu har tagit ett elegant kliv in i framtiden genom att lansera sin första One Planet Plate-rätt i samarbete med WWF. Att välja att vegofiera en klassisk rätt som ”köttbullar med potatismos” känns så klockrent på ett ställe som Grand och självklart ville jag testa de så snabbt jag bara kunde.
Grand Hôtel ligger vackert beläget vid Strömkajen. Med sin mäktiga Stockholms-gula fasad är det en byggnad svår att gå miste om. Väl inne på ”Verandan” möts vi av en vacker, öppen ljus miljö, omfamnad av kvällsljus och gnistrande kristallkronor. Vi sätter oss ner vid de stora fönsterna med en fantastisk utsikt över Slottet.
Besöket i sig är en upplevelse. Vi välkomnas av vår servitris Róża – en servitris som är lika mycket värd för besöket som maten själv. Med entusiasm och professionalitet guidar hon oss genom den gröna menyn. Hon har full koll på allt veganskt och rekommenderar även passande veganska viner till måltiden.

Jag tänker också på hur mycket en sådan fantastisk service inte bara adderar till en fantastiskt kväll, utan även kan inspirera gäster att testa något nytt och spännande som det här växtbaserade initiativet. Grand Hôtel har ju trots allt en blandning av folk, både från Sverige och turister på besök.
– “Vi vill inspirera våra gäster att göra medvetna val utan pekpinnar”, säger Pia Djupmark, vd Grand Hôtel Stockholm.
– “Lanseringen av vår första One Planet Plate är ett viktigt steg i vårt arbete för att bli
en ännu mer hållbar destination. Det ger oss en möjlighet att tänka innovativt och utmana oss själva,
utan att kompromissa med vare sig smak eller den höga kvalitet som Verandan utmärker sig för”.
Vad är One Planet-plate?
One Planet Plate är ett initiativ som utvecklades av Världsnaturfonden WWF 2018 för att stötta såväl restauranger som hushåll att enkelt servera hållbara måltider. Initiativet syftar till att minska måltidernas klimatavtryck och främja biologisk mångfald. För att en måltid ska kvalificera sig som en One Planet Plate-måltid måste den uppfylla ett antal kriterier kring klimat och biologisk mångfald, formulerade av WWF. Rättens klimatpåverkan får inte överstiga 0,5 kg CO2e per måltid för lunch och middag, och ingredienserna ska dessutom uppfylla kraven för biologisk mångfald enligt WWFs guider för kött, fisk och vegetabilier.

Och då till rätten som inte bara är ett kulinariskt initiativ – det är ett statement. Grand Hôtels första One Planet Plate-rätt är en klimatsmart tolkning av köttbullar, med växtbaserade bullar gjorda på en blandning av ekologiska grönsaker, rotfrukter och baljväxter. De serveras med potatismos, en gräddsås (på sojagrädde), lingonsylt och pressgurka.
Bollarna är härligt krispiga på utsidan och mjuka och saftiga på insidan. Är de lite åt det mjukare hållet? Ja, absolut. Samtidigt tycker jag det är så befriande att inte behöva äta vegetariska ”köttbullar” som ständigt försöker att likna kött. Det är härligt med välsmakande och goda grönsaksbullar som tillsammans med tillbehören blir en till en perfekt grön middag. Potatismoset är magiskt och sås, pressgurka och lingonsylt kryssar i alla rutor och gör det här till en fint avvägd husmanskosklassiker i vegotappning..
Grand Hôtel visar att vägen till framtidens mat inte behöver vara en uppoffring. Priset (275 kr) är högt, men det speglar också något större: en satsning på miljö, hållbarhet och nytänk inom fine dining. Här bjuds gästen på en komplett upplevelse – från servicen till råvarorna, en vacker miljö och gnistrande utsikt.

Middagen avslutades med en rabarbersorbet och bär (om du väljer veganskt). Ett enkelt och fint avslut.
Det jag tycker är spännande är hur det här kan påverka branschen, när ett klassiskt ställe som Grand Hôtel gör en sådan här satsning. Man vill ju så gärna tro att det här ska ge ringar på vattnet, något som Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF också är inne på.
– “När en institution som Grand Hôtel Stockholm tar ett aktivt steg mot fler hållbara alternativ på menyn, sätter det en standard i branschen och visar att hållbarhet och femstjärnig gastronomi kan gå hand i hand. Det visar på vikten av att stora aktörer tar ansvar och inspirerar både sin bransch och sina gäster att driva utvecklingen framåt”.