En ny undersökning från HelloFresh visar att hela 22 procent av svenskarna undviker recept som innehåller tofu. Det gör den till en av de mest avskräckande ingredienserna i våra kök – trots att tofu är en klimatsmart proteinkälla som går att förvandla till nästan vad som helst.

“Det handlar ofta om okunskap om hur man tillagar tofu enkelt och gott. Matlagning är att våga leka och experimentera. Ofta är det just den ‘främmande’ ingrediensen som kan öppna en helt ny värld av rätter,” säger Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh.

Undersökningen visar också att många svenskar är fast i matrutinerna: fyra av tio lagar bara 1–8 olika rätter per månad. Inte konstigt att vardagsmaten känns enformig – och kanske ännu en anledning att våga släppa in tofu i köket.

Så får du tofu att glänsa ✨

Tofu har ett oförtjänt rykte som smaklös och svår. Sanningen? Den är en kameleont som kan bli krispig, krämig, kryddig – eller allt på samma gång. Kolla in vår grymma artikel om tofu här, full med tips och recept.

Artikel september 26, 2025

Allt om tofu

Tofu är lite av ryggraden i vegoköket. En otroligt användbar produkt som när du väl får lite inspiration inser kan användas till så otroligt mycket. Här är några tips för hur du utforskar tofuns smakrika och goda potential.