JU MER FRUKT, grönsaker och antioxidanter, desto bättre effekt. Detta brukar föras fram som ett argument. Det finns också mängder av populärvetenskapliga hälsoböcker som tar upp olika typer av antiinflammatorisk kost och superfoods som anses skydda mot vällevnadssjukdomar.

Då detta har blivit en sanning i dagligt tal är det inte konstigt att tillskott med antioxidanter och koncentrerade antioxidant-shots säljer som smör på stan. Alla vill ju förebygga och undvika att få cancer och andra vällevnadssjukdomar. Men ska vi nu helt plötsligt undvika grönsaker och alla antioxidanter?

Kronisk inflammation

Bakgrunden till att antiinflammatorisk kost har seglat upp som nummer ett i många kretsar är troligen att många vällevnadssjukdomar beror på kronisk inflammation. De största riskerna för kronisk inflammation är fetma, förhöjda blodsockernivåer, högt blodtryck, höga blodfetter och fysisk inaktivitet.

Självklart är det bra att äta en bra och balanserad kost med högt intag av frukt, grönsaker och fibrer och lågt intag av socker, vitt mjöl och andra raffinerade livsmedel. Men det är inte så att ett högt sockerintag automatiskt leder till kronisk inflammation i kroppen om du inte samtidigt är överviktig och har flera andra riskfaktorer.

Det är inte heller socker som orsakar diabetes, det bidrar endast indirekt via viktuppgång och metabola syndromet om energiintaget är för högt.

Inflammation i sig är en bra funktion då det är kroppens sätt att försvara sig mot angrepp som infektion och liknande. I den inflammatoriska processen bildas fria radikaler vars syfte är att ta kål på bakterier, virus eller annan infektion. Det är när det blir obalans i kroppen och inflammationen blir kronisk som riskerna för sjukdom ökar.

Tyvärr finns det inga klockrena markörer för kronisk inflammation som används kliniskt och det är väldigt oklart vilka livsmedel som minskar kronisk inflammation.

Studierna på området är motsägelsefulla och det finns inget som tyder på att livsmedel med högt innehåll av vissa antioxidanter minskar kronisk inflammation mer än andra livsmedel.

Vad är antioxidanter?

Antioxidanter är ämnen som tar hand om fria radikaler i kroppen. Fria radikaler är reaktiva ämnen med en oparad elektron som snor åt sig elektroner från andra ämnen/föreningar som t ex proteiner, DNA och fetter.

Vid långvarig hög exponering för fria radikaler ökar risken för oxidativa skador som eventuellt kan öka risken för sjukdom. De vanligaste antioxidanterna som vi får i oss via kosten är vitamin C, vitamin E, selen, zink, betakaroten och olika fytonäringsämnen. Vi har även ett antal kroppsegna antioxidanter som vi inte behöver få i oss via kosten, t ex superoxiddismutas, katalas, glutathionoxidas och koenzym Q.

Teorin om att antioxidanter kan motverka oxidativa skador i kroppen har varit etablerad länge, men det finns egentligen inget vetenskapligt stöd för att behandling med antioxidanter minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ 2, cancer eller reumatism. Vi behöver en balans mellan fria radikaler och antioxidanter i kroppen.

Vetenskapliga studier

På 90-talet kom några chockerande studier som visade att rökare som åt betakarotentillskott löpte högre risk för att utveckla lungcancer. Liknande studier har visat högre risk för prostatacancer vid högt intag av selen och vitamin E.

Uppföljande studier visade att betakaroten i hög dos kan fungera som en prooxidant och att den effekten ökar vid rökning. Intresset för antioxidanter som förebyggande behandling mot cancer har varit stort, men i och med dessa negativa resultat har fler kliniska studier inte kunnat genomföras p.g.a. det etiska dilemmat.

Under det gångna året kom flera nya studier som pekar på att ett högt intag av antioxidanter inte är fördelaktigt vid etablerad cancer. I djurstudier där möss med ökad risk för lungcancer användes noterades större tumörer och mer metastasering (spridning av cancern i kroppen) vid ett högt intag av vitamin E.

När de bakomliggande mekanismerna undersöktes vidare in vitro noterades att ett högt intag av vitamin E aktiverar gener som ökar glukostillgången för tumörcellerna.

Lite förenklat kan man säga att antioxidanterna inte bara skyddar de friska cellerna i kroppen, de ger också tumörcellerna en ökad chans att överleva och sprida sig i kroppen. I en annan djurstudie där vitamin E-tillskott vid malignt melanom studerades sågs ingen skyddande effekt, utan tvärtom en uppreglering av gener som ökar risken för att tumörcellerna sprider sig.

Dessa studier indikerar att antioxidantbehandling för cancerpatienter inte är optimalt. Risken är stor att de får en sämre överlevnad p.g.a. ökad tumörtillväxt och metastasering.

Även om du inte har cancer finns det fog för att inte överdosera antioxidanter då du kan ha en oupptäckt cancer i kroppen och risken att tumörcellerna får fäste och sprider sig ökar troligen vid ett högt intag av antioxidanter.

Vill du förebygga cancer bör du fokusera på att reducera faktorer där vi med säkerhet vet att risken minskar, t ex gå ner i vikt, sluta röka, öka din fysiska aktivitet, sänka blodtrycket och sänka blodfetterna. När det gäller kosten är en varierad kost utan överdrivet fokus på antioxidanter det bästa.

En kost rik på frukt, grönsaker och fibrer är givetvis bra och du bör inte ha ett överdrivet intag av vitt mjöl, socker, mättat fett och raffinerade livsmedel. Antioxidanter som du får i dig naturligt via kosten är inte skadliga.

Det du ska undvika är höga intag av koncentrerade antioxidanter i kosttillskott och koncentrerade shots och liknande. Då är risken för överdosering av antioxidanter hög.

Summering

Budskapet ju mer antioxidanter, desto bättre stämmer inte riktigt. Det finns inget som tyder på att det finns någon antiinflammatorisk superdiet som skyddar mot alla vällevnadssjukdomar.

För att kroppen ska fungera behövs en balans av antioxidanter och näringsämnen, där det viktigaste är att täcka in det essentiella behovet av vitaminer, mineraler och näringsämnen. Att ha ett extremt intag av koncentrerade antioxidanter i form av kosttillskott och supershots är troligen mer skadligt än nyttigt.

Har du någon oupptäckt form av cancer i kroppen ökar troligen risken för att tumörcellerna ska dela sig snabbare och sprida sig i kroppen. Det beror på att antioxidanterna inte bara skyddar friska celler från fria radikaler utan även tumörceller, vilket leder till en gynnsam miljö för tumörcellerna.

Äter du en balanserad och varierad kost behöver du inte oroa dig eller dra ner på intaget av frukt och grönt. Vegetabilier innehåller förutom antioxidanter många andra näringsämnen, fibrer och fytonäringsämnen som har andra skyddande egenskaper.

Det är också svårt att komma upp i skadliga nivåer av antioxidanter bara genom att äta vanlig mat. Att dagligen ta kosttillskott med höga doser av antioxidanter eller koncentrerade shots med ingefära/gurkmeja som innehåller höga nivåer av antioxidanter är troligen inte så smart. Någon gång ibland är självklart inget problem, men ligger du på ett skyhögt intag av antioxidanter varje dag kan risken för att drabbas av cancer i framtiden öka.

Budskapet är inte att dra ner på frukt- och grönsaksintaget utan att undvika att överdosera med koncentrerade antioxidanter. Undvik att bli för fanatisk och för hälsofixerad, det slår lätt över och blir ohälsosamt.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.