Ordet detox betyder avgiftning och borde ju i alla fall i teorin vara något alla vill anamma?
Vi ska titta lite närmare på begreppet och reda ut lite vanliga missuppfattningar.

Begreppet detox

Problemet med begreppet detox är att det inte är ett medicinskt begrepp och att de flesta som skriver om detox inte har tillräcklig kunskap om vår fysiologi. Gör du en snabb googling på nätet får du upp tusentals olika livsmedel och kosttillskott som sägs vara detoxande. Vad har alla dessa gemensamt? Enligt anhängarna leder en detoxkur till att kroppen avgiftas genom att kroppens avgiftningsenzym blir mer effektiva. En detoxkur anses rensa kroppen från gifter och tungmetaller, ge energi, öka endorfinbildningen, motverka trötthet och depression, förbättra ämnesomsättningen och förbränningen, motverka sjukdomar, förbättra immunförsvaret, vara bra för hud och hår, motverka övervikt, förbättra sömn och minska stress.

Vi har flera utsöndringsvägar för toxiner i kroppen; via njurarna, levern, utandningen och huden. Till viss del utsöndras vissa ämnen även via andra kroppsvätskor, som t.ex. bröstmjölk. Utsöndringen kan till viss del påverkas av vad vi äter, men det är inte så enkelt att en detoxkur alltid leder till avgiftning. Njurarna och urinen är vår viktigaste utsöndringsväg och gallan med utsöndring till tarmen kommer på en god andraplats.

Tarmen

Många toxiner, speciellt från bakterier och virus, har en lokal effekt i tarmen där de framkallar diarré eller kräkningar. Är det ingen allvarlig infektion går symptomen över på några dagar. Vid vissa akuta förgiftningstillstånd orsakade av kemiska gifter, läkemedel eller bakterietoxiner kan aktivt kol användas. Aktivt kol kan då binda in de skadliga ämnena och förhindra att de tas upp i tarmen. Det är en effektiv metod som motverkar förgiftning och är en typ av avgiftning. Det är få andra substanser som snabbt kan hindra upptag av toxiner i tarmen. Livsmedel och olika kosttillskott innehåller miljontals olika substanser och alla kan påverka oss på olika sätt. Vissa substanser absorberas och tas upp i blodet medan andra har lokal effekt i tarmen där tarmfloran kan omvandla dem till sekundära metaboliter. De sekundära metaboliterna kan bli antingen mindre giftiga eller mer giftiga. Vilka metaboliter som bildas beror på vilken typ av tarmflora du har och är en hel vetenskap i sig.

Levern

De flesta som pratar om detoxeffekt brukar referera till leverns avgiftande funktion. Det stämmer att levern innehåller olika avgiftningsenzymer. I levern finns enzymer som kan delas in i fas I och fas II, där den första gruppen av enzymer skapar reaktiva metaboliter som sedan konjugeras med olika ämnen för att göra dem mer vattenlösliga så att de kan utsöndras via njurarna och urinen eller via gallan till tarmen. Ett ämne som utsöndras med gallan till tarmen kan också omvandlas till sekundära metaboliter av tarmfloran, vissa av dem återupptas via det enterohepatiska kretsloppet till levern. Vissa ämnen kan därför åka flera varv mellan levern och tarmen innan de slutligen utsöndras med avföringen. Många detoxkurer innehåller en blandning av olika örter och växter som sägs öka aktiviteten av leverns avgiftningsenzym. Det är dock omöjligt att förutsäga vilken effekt en örtblandning har på leverns enzymaktivitet då växtextrakt innehåller många olika aktiva substanser varav vissa är kända och andra är helt okända. Vissa substanser kan till och med vara giftiga.

Troligen ökar vissa substanser vissa enzymers aktivitet och andra minskar andra enzymers aktivitet. Äter man en substans i ren form som läkemedel är det enklare att förutsäga vilken effekt det kommer att få på levern, men så fort du har en cocktaileffekt av okända substanser blir det svårt då vi idag inte känner till alla substanser som finns i örter och livsmedel. Dessutom finns det inget som säger att en hög enzymaktivitet i levern skulle öka utsöndringen av giftiga ämnen. Är det fel enzymer som aktiveras blir effekten motsatt. Det kan då bildas mer reaktiva metaboliter som är giftiga. Idag går det därför inte att säga att vissa örter eller extrakt är detoxande då den totala kunskapen på området är för liten.

Läkemedelsinteraktion

En annan aspekt är att vissa livsmedel och örter kan interagera med läkemedel. Det mest kända exemplet är grapefrukt, som kan interagera med ett flertal läkemedel i tarmen (särskilt kolesterol- och blodtryckssänkande läkemedel). Det är troligen grapefruktens innehåll av furanokumariner som minskar aktiviteten av ett enzym i tarmen. Det leder till ett ökat okontrollerat upptag av läkemedlet, vilket kan leda till förgiftning. Använder du läkemedel bör du därför inte detoxa eller använda renframställda koncentrerade örtextrakt utan att diskutera med din läkare.

Huden

En annan utsöndringsväg är huden, men den är framför allt ett skydd mot omgivningen så att vi inte tar upp skadliga ämnen. Huden reglerar även utsöndring av vätska och salter beroende på temperatur och ansträngningsgrad. Det sägs att en ökad svettningsgrad under en detoxkur även leder till ökad avgiftning. Gifter som finns lokalt i huden kan till viss del förloras när huden förnyas då omsättningen av celler i huden är snabb. Vissa metaller kan utsöndras via svettkörtlarna och talgkörtlarna vid hårsäckarna kan utsöndra vissa fettlösliga gifter.

Huden anses dock inte vara en viktig utsöndringsväg och står endast för en mycket liten del av utsöndringen. Det finns inga belägg för att huden utsöndrar mer gifter från kroppen under en detoxkur. Vissa anser att akne och finnar är ett tecken på utrensning i kroppen. Det stämmer inte helt. Det finns belägg för att en mjölk- och sockerrik kost kan öka risken för inflammation i hårsäckarnas talgkörtlar och därmed öka risken för akne. Men inflammationen beror således inte på utsöndring av gifter utan på lokal inflammation som skapas av våra immunceller.

Lågt energiintag

En detoxkur innebär ofta att man också sänker sitt energiintag. Ett lågt kaloriintag är bra om man vill gå ner i vikt, men äter man väldigt lite finns det en risk att man samtidigt löser ut tungmetaller och miljögifter från fettdepåerna. Koncentrationen av dessa kan då bli väldigt hög lokalt i kroppen och kan orsaka akut toxicitet. Du ska därför aldrig fasta eller äta väldigt energisnålt om du ammar, då är risken stor att bröstmjölken får höga nivåer av miljögifter.

Utrensning

Kroppens utrensningsorgan lever, njurar, hud och tarm är svåra att påverka. Kroppen sköter själv vilka ämnen som utsöndras. I princip finns det inga livsmedel eller detoxkurer som kan rensa kroppen från gifter. Det som kan vara bra med en detoxkur är att man i regel dricker mer, vilket gör att njurarna får en lägre koncentration av giftiga ämnen. Å andra sidan bör man inte överdriva vattenintaget då njurarna kan överbelastas.

Egentligen bör man endast dricka när man är törstig. Om detoxkuren leder till viktminskning och bättre matvanor är det bra, men risken med de flesta kurer är att man betalar dyra pengar för något som inte fungerar. Det finns idag inga godkända hälsopåståenden för produkter som sägs vara detoxande. Det är bättre att lägga om sina kostvanor och satsa på mer frukt och grönt och gärna äta mat som stimulerar en god tarmflora. Ät så varierat och färgglatt du kan. Tänk på att 70-80 % av vårt immunförsvar sitter i tarmen.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.