Allt om kollagen
5 januari, 2022
Text: Pernilla Berg
Vad är kollagen?
Kollagen är en typ av fibröst protein som finns i bindväv, det vill säga den vävnad som ger struktur och stötdämpning mellan cellerna. Förutom kollagen finns det även elastiska fiber och hyaluronsyrakomplex (grundsubstans) som binder mycket vatten och därmed bidrar till den stötdämpande effekten. Det finns många olika typer av kollagen i kroppen, men den vanligaste typen är kollagen I som finns i bland annat hud, senor och brosk. Kollagen är också en viktig komponent vid sårläkning. Själva kollagenet är en typ av protein som är organiserat i långa kedjor som är ihopsnurrade tre och tre. Kollagen har ett högt innehåll av aminosyrorna prolin, glycin, glutaminsyra, alanin och arginin. Kollagenfibrer bildas av specialiserade celler som kallas fibroblaster som finns i bindväven. För att kollagenbildningen ska fungera optimalt krävs naturligtvis tillräckligt med aminosyror, men även vitamin C. Är C-vitaminintaget för lågt blir kollagenbildningen defekt och vi utvecklar sjukdomen skörbjugg. Med åldern avtar kollagenbildningen och hyaluronsyraproduktionen, vilket bidrar till att huden får sämre elasticitet och rynkor blir synligare. Även sårläkningen går ner när vi blir äldre.
Kollagen är alltså ett protein och kan användas som proteintillskott, men det är inget essentiellt ämne som vi måste få i oss via kosten då vi tillverkar kollagen ute i vävnaderna. Några vanliga användningsområden för kollagen är gelatin som livsmedelstillsats och ingrediens i lim, men det har även en plats inom medicinen.
Medicinsk användning av kollagen
Kollagen som används inom vården är oftast utvunnet från nötkreatur, men inom kosmetikasektorn används även humant kollagen som fillers. De främsta medicinska användningsområdena är vid bentransplantat, sår- och vävnadsläkning och behandling av svåra brännskador.
Det finns ingen medicinsk behandling med kollagen som kosttillägg och det är inte heller tillåtet att marknads- föra kollagen med några medicinska hälsopåståenden. Kollagen som du får i dig via kosten ger dig ett bra proteintillskott, men då proteinet bryts ner till enskilda aminosyror i tarmen innan det tas upp och transporteras vidare ut i kroppen ger det ingen direkt effekt på mängden kollagen ute i vävnaderna. Det är därför svårt att hävda att kollagen har någon specifik effekt på rynkor eller att det är smörjande för lederna, möjligen en indirekt effekt om du har brist på protein eller specifika aminosyror.
Kollagen som kosttillskott
Kollagenpulver som säljs i handeln innehåller oftast kollagen från nötkreatur. Det finns inga vegetabiliska livsmedel som innehåller kollagen. Ibland påstås vissa kosttillskott innehålla veganskt kollagen, men det är vilseledande marknadsföring. Det sådana tillskott innehåller är oftast protein, aminosyror, vitamin C, hyaluronsyra och ört- och algextrakt.
Att äta hyaluronsyra kan kännas som en bra idé då även hyaluronsyra är en viktig komponent i hudens bindväv, men tyvärr bryts även den ner i tarmen och når inte ut i huden. Trots den fina fuktbindande effekten av hyaluronsyra är det inte heller någon större vits att tillföra den genom kräm då molekylen är så stor att den inte kan tränga in i huden.
Det finns också många andra vegetabiliska livsmedel som ibland nämns som kollagenstimulerande: bär, nötter och frön, citrusfrukter, spirulina och andra alger samt baljväxter. De innehåller ämnen som aminosyror, vitamin C, zink, koppar och antioxidanter som behövs för en naturlig kollagenproduktion, men de stimulerar inte kollagentillverkningen specifikt. De tillhandahåller bara bra förutsättningar för att tillverkningen ska ske och antioxidanter hindrar att kollagenet bryts ner.
Vill du optimera kollagenproduktionen är det allra viktigaste att äta en varierad kost som även är rik på antioxidanter och vitamin C. En vegansk kost är oftast väldigt rik på vitamin C. Kollagentillskott är inte nödvändigt, inte heller specifika tillskott som sägs innehålla ”kollagenstimulerande” ämnen. Kollagen som tillskott vid träning kan ge ett bra proteintillskott för att optimera muskeltillväxt och motverka nedbrytning av muskler hos äldre, men så länge du täcker in ditt behov av essentiella aminosyror kan du lika gärna använda andra proteinkällor. För dig som tränar är det allra viktigaste att just träna och att inte fokusera för mycket på kosttillskott som utlovar stor effekt. Träning går aldrig att ersätta med kosttillskott.