Ayurvedisk medicin

Ayurveda som läkekonst har en lång tradition i Indien som går tillbaka 3 000 år i tiden. I Indien går det även att utbilda sig till ayurvedisk läkare vid universitet. Innebär det att vi i Sverige borde ta efter konceptet och inkludera Ayurveda i den vanliga vården? Det enkla svaret är nej, inte i dess nuvarande form. I Sverige har vi striktare krav för vilka medel som får användas vid behandling av patienter och det finns inte heller någon bevisad klinisk effekt av de flesta ayurvediska läkemedel. Det finns helt enkelt ingen evidens för att de gör någon nytta. Det innebär dock inte att det bara är overksamma medel som används.

Grunderna i ayurvedisk medicin

Ordet ayurveda betyder ”vetenskap/kunskap om livet” på sanskrit. Ayurveda är en kombination av vetenskap och filosofi där en holistisk behandling av människan står i fokus. I motsats till västerländsk medicin finns inte en behandling och livsstil som passar alla, utan behandlingen anpassas så att dina inre energier kommer i balans. Det är obalanserna i kroppen som justeras snarare än att man behandlar den aktuella sjukdomen som ger symtom. När kroppen är i balans med universum är den inte mottaglig för sjukdom.

Enligt den ayurvediska läran föds vi med en viss balans mellan de tre vitala energierna (doshas): vata, pittha och kapha. De flesta har en energi som dominerar och man är därför antingen en vata-, pittha- eller kapha-människa. Balansen mellan doshas bestämmer hur du ser ut, vilka egenskaper du har, vilka sjukdomar du är mottaglig för och vilken kost som passar dig bäst. När vi föds är våra doshas i balans, men senare i livet kan du få obalanser genom felaktig kosthållning, stress och trauman som uttrycker sig som sjukdom. Vi har alla en unik sammansättning av doshas och har därför olika förutsättningar i livet.

Människor och allt i universum består vidare av de fem elementen eter, jord, vatten, eld och luft. Eter represente- rar hålrum i kroppen: munnen, näsborrarna, buken, luftrören och cellerna. Jord motsvarar benvävnad, muskler, brosk, senor, hud och hår. Vatten är alla vätskor i kroppen: plasma, blod, saliv, magsaft och cytoplasma. Eld motsvarar enzymaktivitet i bl.a. ämnesomsättning och matsmältning, men är även viktig för intelligensen. Luften är rörelsens element och representerar muskelrörelse, puls, andning och tarmrörelser. De fem elementen styrs av dina doshas och när alla element är i harmoni är du i balans, medan obalanser leder till sjukdom.

Ayurvedisk behandling

En av grundpelarna inom ayurvedisk medicin är att en bra matsmältning är nyckeln till hälsa. En dåligt fungerande tarm leder till bildning av giftiga substanser som ger upphov till sjukdom. Innan en behandling inleds måste du därför genomgå olika reningskurer (detox) för att rensa bort de giftiga ämnena. Metoder som används är oljemassage, ångbad, tarmsköljning med olja eller örtextrakt, laxerande örter och kräkframkallande metoder. Därefter förskriver terapeuten olika örter och mineraler som ska korrigera obalanserna i dina doshas. Behandlingen är individuell och kan se helt olika ut beroende på vilken obalans just du har i kroppen. Örtmedicinen ges oftast som tinktur (flytande form) eller som torkade örter. Klienten får också livsstilsråd inom kost och träning. Yoga är en träningsform som ofta ordineras då det anses ge positiva effekter för den psykiska hälsan så att du blir mer harmonisk.

Risker & biverkningar

Ayurvediska preparat framställs ibland som ofarliga så länge de ordineras av en kvalificerad terapeut, men det stämmer inte riktigt. Ayurvediska medel och örtpreparat är inte testade och godkända som vanliga läkemedel. De lyder under livsmedelslagstiftningen och det finns därför inga krav på kliniska studier med avseende på effekt och biverkningar. För de ayurvediska preparat som innehåller aktiva substanser finns det möjlighet att ansöka om registrering som växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel, men då processen är dyr och kräver vetenskaplig dokumentation är det få ayurvediska naturmedel som är godkända av Läkemedelsverket.

Det finns studier som tyder på att många ayurvediska naturmedel och örtpreparat innehåller höga nivåer av tungmetaller såsom bly, kadmium, aluminium, kvicksilver och arsenik. Vissa örter kan också innehålla andra toxiska substanser som också kan interagera med vanliga läkemedel. En annan viktig aspekt är utebliven verksam vård vid allvarliga sjukdomar. Det finns inte heller något register för vårdskador och biverkningar för ayurvediska naturmedel eller andra örtpreparat, vilket gör det svårt att utreda när någon drabbas. De som drabbas av biverkningar omfattas inte heller av patientsäkerhetslagen då ayurvedisk medicin räknas som alternativmedicin som inte ingår i den vanliga vården.

Ayurvediska läkare

Som nämnts ovan går det att utbilda sig till ayurvedisk läkare i Indien och sedan praktisera som läkare där. Den läkarexamen är dock inte giltig i andra länder då utbildningen inte lever upp till de vetenskapliga krav vi ställer på en akademisk medicinsk utbildning. Mycket av det som lärs ut kan klassificeras som pseudovetenskap. Titeln ”läkare” får inte heller användas i Sverige om du inte är legitimerad läkare eller är underläkare under utbildning. Ayurvedisk medicin räknas som alternativmedicin i Sverige och får aldrig ersätta vanlig medicinsk vård vid allvarliga sjukdomar, men det är tillåtet med symtomlin rande behandling.

Aktiva substanser & helhetsperspektiv

Många av de örter som används inom ayurveda innehåller aktiva substanser som kan användas vid olika sjukdomar. Den kunskapen utnyttjas inom området farmakognosi där man letar efter naturprodukter som kan användas inom läkemedelsområdet. På så sätt kan den uråldriga kunskapen om örter inom ayurvedisk medicin integreras med skolmedicin så att den blir säker att använda. Genom att säkerställa renheten på de aktiva substanserna och främja mer forskning inom området örtmedicin kommer kunskapen om effekt och biverkningar att bli bättre så att onödiga risker kan undvikas i framtiden.

Det ökade intresset för alternativmedicin i västvärlden kan troligen delvis förklaras av att många känner sig svikna och inte sedda inom den vanliga vården. Några viktiga aspekter är att se den lilla människan, ta sig tid att lyssna och att även försöka se till helheten. Prevention med livsstilsråd har idag inte heller någon stor roll inom vården. Där kan ayurvedisk medicin eventuellt bidra med något bra.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.