Tänkte du att det bara är läder som gäller i skoväg? Och att de som inte vill använda läderskor är hänvisade till gympadojor av tyg eller syntetiska plastiga skor resten av livet?

Fel, fel, fel.
För numera är det helt rätt, och riktigt enkelt, att hitta coola, klassiska och hållbara skor även för den som vill handla med gott samvete.
– När jag började med det här för fem år sedan var det mer med tanken att marknads- föra klimatsmarta skor, men jag insåg snabbt att de skor jag säljer går under benämningen ”veganskor” och att många ville benämna dem just så. På ett positivt sätt, som något nytt och intressant, säger Nina Färdig som äger Green Laces.

Väggarna är täckta av skor i olika modeller, uppe vid taket står snygga handväskor uppradade och på ett bord ligger en rad plånböcker.
– Min tanke är att man ska kunna vara lika snygg och ha lika roligt trots att man lever enligt en etisk kompass. Bara för att man är vegan ska man inte behöva välja foträta, rejäla skor, precis som att man inte ska vara förpassad till plastiga varianter som inte andas, konstaterar Nina Färdig, för dagen iklädd ett par fantastiska svartvita lackskor av märket Nae.

De flesta av skorna på Green Laces ser ut att vara av läder. Inte ens när man stryker med handen över skon känns det som att det skulle kunna vara något annat material.
– De skor som ser ut att vara gjorda av läder är tillverkade av mikrofibrer av PU-plast, en biologiskt nedbrytbar plast som kräver mindre energi att tillverka än vanlig plast, säger Nina, och tar fram en av höstens nyheter, en klassisk svart snörsko i herrmodell i damstorlek.

– Samtidigt har jag på senare år märkt att många av de som köper mina skor gärna vill att det ska synas att det är miljövänliga veganskor, konstaterar Nina, och visar några exempel på detta.

Materialet pinatex, som består av fibrer som har blivit kvar i ananasindustrin, är just nu hetare än hetast, och därför har Green Laces tagit in flera olika modeller med skor tillverkade just av detta material. Ytan är lite skrynkligare än vanligt läder och påminner nästan lite om papper, men är naturligtvis betydligt mycket mer hållbart.
– Skorna man köper här är ofta lite dyrare än icke-miljösmarta skor. I gengäld håller de i 5-20 år. Här kan man verkligen tala om slow fashion.

ETT PAR SKOR från Green Laces är något av en investering. Därför väljer Nina att ta in mest klassiska, tidlösa modeller. Här är det hållbarhet i alla led som gäller.
– Även när skorna är utslitna gäller hållbarhetstänket. Många av de skor som säljs här komposterbara, konstaterar Nina enkelt. De flesta läderskor borde sorteras som farligt avfall då de innehåller tungmetaller.

Bland de nya skomodeller som Nina har tagit in under hösten finns även korkskor som produceras i Portugal.
– Andra material som vi har i våra skor är spannmålsmikrofibrer (bio-polyoler) från spannmål som inte används i livsmedelsproduktionen. Det är ett superfint material som är komposterbart.

Hela Green Laces sortiment genomsyras av hållbarhetstänket, därför säljer Nina även hundra procent klimatkompenserade skor med sulor av återvunnen plast.
– Det är en rejält dålig insyn i skoproduktionen, både när det gäller djurhållning och kemikalieanvändande. Det är många som inte är medvetna om det, men om de visste hur det verkligen går till är jag övertygad om att alla skulle börja handla mer etiskt tillverkade skor, säger Nina.

Det faktum att det står på ett par skor att de är vegetabiliskt garvade kan få Nina att se rött.
– Det där är bara ett säljargument, som i 99 fall av 100 innebär att de har doppats i en rad olika kemikaliebad fram till det allra sista doppet, som då är vegetabiliskt.

Storsäljarna är kängorna i Dr Martens- modell av märket Vegetarian Shoes.
– Det är också ett av de äldsta märkena, och att de ser ut som Dr Martens beror på att de tillverkas i den anrika brittiska fabriken där Dr Martens tidigare hade sin produktion och där mycket fortfarande görs för hand.

Priset på kängorna är lägre än vad motsvarande kängor är i andra butiker. Nina skrattar till vid iakttagelsen.
– Det har att göra med att jag är gammal punkare. Att ungdomar inte ska ha råd att köpa etiskt, det vill jag inte vara med och bidra till. Därför pressar jag priserna så mycket jag kan.

Författare

Anna-Maria Stawreberg

Anna-Maria Stawreberg