Artikel
Glutenfri kost och inflammation
Att äta glutenfri kost har de senaste åren fått stor uppmärksamhet i media. Glutenfri kost framställs ofta som en superdiet som ger stora hälsofördelar. Ett vanligt argument är att gluten skapar låggradig inflammation i tarmen och att det bidrar till läckage och i förlängningen sjukdom och ohälsa. Men stämmer det verkligen?
Vad är gluten?
Gluten är ett protein som finns i olika varianter i vete, korn och råg. Havre innehåller också en form av glutenliknande protein, men då de flesta patienter med celiaki tål ren havre brukar havre inte alltid räknas in i de gluteninnehållande livsmedlen. Gluten är också ett protein som har en bra aminosyrasammansättning med relativt högt lysininnehåll.
Gluten som finns i vete har speciella egenskaper, vilket utnyttjas vid brödbakning och seitantillverkning (glutenbaserad köttersättning). Gluten ger en seg och trådig deg som jäser bra med mycket gasbubblor, vilket ger fluffiga bröd och bakverk.
Celiaki
Celiaki, eller glutenintolerans som sjukdomen ibland kallas i folkmun, är en autoimmun sjukdom där immun- försvaret överreagerar på glutenproteinet. Glutenproteinet sorteras in som ett kroppsfrämmande ämne som immun- cellerna reagerar på och vill oskadliggöra. Det leder till att det ansamlas ovanligt många immunceller i tunntarmen, vilket också triggar lokal inflammation i tarmen och att tarmluddet bryts ner. I en frisk tunntarm är tarmslemhinnan veckad i flera lager, men den blir helt slät vid celiaki. När tarmslemhinnans yta minskar drastiskt innebär det att näringsupptaget blir sämre. Celiaki upptäcks ofta hos små barn vid avstannad tillväxt, låg vikt, dålig tarmfunktion som diarré, förstoppning, smärta, illamående eller liknande. Går man länge med odiagnosticerad celiaki riskerar man att få bristsjukdomar då näringsupptaget av många vitaminer och mineraler blir sämre. Vitamin B12-brist är särskilt vanligt. Celiaki kan även debutera senare i livet och symtomen kan variera från diffusa symtom till mer akuta.
Vid celiakiutredning är det viktigt att man inte på eget bevåg utesluter gluten innan utredning då det försvårar diagnosticeringen. Utesluter du gluten kommer tarmen att läka ut och tarmluddet återbildas. Har du celiaki är det viktigt att du utesluter alla typer av gluten ur kosten och att du gör det livet ut. Äter du gluten av misstag kommer tarmslemhinnan att bli inflammerad och symtomen återkommer.
Glutenfri kost för friska
Det finns personer som upplever att de inte tål gluten trots att de inte har celiaki. Det kan bero på veteproteinallergi, dvs. en allergisk reaktion på ett annat veteprotein än gluten. Veteöverkänslighet kan också bero på överkänslighet mot vissa fibrer som finns i vete. Har du en tarmflora som inte är van vid att bryta ner fibrer från spannmål kan det ge upphov till gasbildning och smärta i tarmen. Många som upplever att de är överkänsliga mot gluten trots att de inte har celiaki brukar faktiskt tåla rent glutenprotein bra, men reagerar i själva verket på FODMAP:s i kosten.
Om gluten kan ge upphov till låggradig inflammation och läckage i tarmen hos friska är inte helt fastställt.
Risker med glutenfri kost
Byter du ut vete och andra gluteninnehållande livsmedel mot glutenfria alternativ som är baserade på stärkelse kan kosten i många fall bli mindre näringstät med mindre protein, fiber, vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen. Det är därför viktigt att planera kosten bra om du har celiaki. Spannmål ger dessutom ett bra fibertillskott om du väljer hela korn. Ju fler livsmedel som utesluts, desto svårare blir det att få till en balanserad kost. När glutenfri kost ökar i popularitet hos den breda massan ökar risken för att restauranger inte blir lika noggranna med sina rena glutenfria alternativ, vilket kan bli en riskfaktor för personer med celiaki.
Låggradig inflammation
Antiinflammatorisk kost är något som har varit i ropet länge. Det bygger på vetskapen om att risken för många vällevnadssjukdomar ökar vid låggradig inflammation i kroppen, men forskningsläget är spretigt. Är du normalviktig, äter mycket frukt och grönt och motionerar regelbundet har du troligen ett bra utgångsläge och det är inte nödvändigt att utesluta gluten. Förbud leder ofta till dåligt samvete och stress, vilket i sin tur kan öka risken för ohälsa. Gillar du inte vete kan du givetvis utesluta det och att byta ut rent vetemjöl mot mer fiberinnehållande livsmedel är bra för de flesta, men det är inte nödvändigt att äta helt glutenfritt.
Referenser
Niland B, Cash BD. Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non-Celiac Disease Patients. Gastroente- rol Hepatol (N Y). 2018 Feb;14(2):82–91.