
Hummusbaren med gröna drömmar
25 augusti, 2025
Charlotte och Matan följde sin passion för mat och odling och startade en hummusbar i Malmö med lokala råvaror i fokus och hållbarhet som ledstjärna. Resultatet är minst sagt magiskt.
Jag var förbi Two Forks när de först hade en pop up-restaurang i Chokladfabriken i Malmö och jag minns hur jag blev fullkomligt knockad av det de serverade. Hur något som hummus, som jag ätit en miljon gånger, helt plötsligt kunde få mina fötter att lätta – det var en så berusande känsla. Nu har Matan Levy och Charlotte Nycander öppnat en permanent restaurang och med den kommer också en större meny. Rötterna är fortfarande i Mellanöstern men man försöker använda så mycket svenskproduce- rat man kan och målet är att bli helt självförsörjande på det mesta man toppar sin hummus med och serverar till.

Charlotte och Matan träffades i Buenos Aires av alla ställen. Charlotte studerade där och Matan var på praktik. 2012 flyttade Matan till Malmö och började jobba som kock, något som han gjort sedan han var 15 år gammal. Charlotte är odlare och har drivit flera företag inom det, både urban farming och andelsjordbruk. Bådas intresse för bra råvaror av hög kvalitet och god mat visade sig bli en magisk kombination.
DE HAR NU ett mysigt ställe mittemot Malmö Saluhall och vi börjar prata om varför det tog så lång tid för Malmö, falafelns huvudstad, att få en riktig hummusbar. Matan hade själv jobbat som kock i flera år. Det var mycket pendlande, långa dagar och han kände att han knappt fick tid att träffa sin son när han var liten. Till slut sa han stopp, han ville inte jobba för någon annan än sig själv. Detta i kombination med att
Charlotte också gjorde ett omtag kring sitt företag, gjorde att de bestämde sig att starta något tillsammans. Som en familj.
— Det var lite av en kliché först, börjar Matan. En israelisk kock som öppnar en hummuseria eller falafel shop. Men hummus är väldigt speciellt för mig. Hummus som är ju en stapelvara i Mellanöstern och äts både till frukost, lunch och middag.

De såg också att det fanns ett stort hål i marknaden i matstaden Malmö. Malmö som har väldigt många Mellanösternrestauranger, men ett annat än fokus än det de ville bidra med.
— Det är väldigt få som använder sig av lokala råvaror eller tänker på hållbarhet. Vi ville satsa på kvalitet framför billigt och enkelt. Vi är en hummus shop, ja, men det som gör oss unika är kärleken och omtanken vi lägger ner på våra toppingar och tillbehör.
CHARLOTTE ÄR SOM sagt odlare och målet är att hon ska kunna satsa på det så att de kan använda mer och mer egenodlat i restaurangen. Det kan handla om allt från örter, lök och mangold till rödbetor, bönor och bär. Råvaror som ska lyfta den redan magiska menyn ännu högre. Vad sägs t ex om hummus med pinjenötter och Aleppopeppar, potatis med ramslöksmajonnäs och harissa, aubergineschnitzel med tahia, zhoug, amba, picklad rödlök och örter.
— Folk vet vad hummus är, men många ser det inte som en måltid i sig. Här serverar vi den både som en rätt i sig och tillsammans med olika smårätter på lokalproducerade råvaror. Tanken är att folk ska dela flera rätter med varandra.
Hur är egentligen en riktigt bra hummus?
— Hummus är i grunden kikärtor, tahini, olivolja, citron och salt. Sedan kan det variera beroende på var i Mellanöstern du är. Det som gör vår hummus speciell är den stora mängden tahini som vi använder. Och kvaliteten på den! Det här är en libanesisk tahini med ljusa rostade sesamfrön. Många har testat hård och bitter tahini, men när de kommer hit inser de att det här är något helt annat.

Two Forks ambition är att skapa en varm, familjär stämning på restaurangen, där folk kan avnjuta en lunch eller middag på ett avslappnat vis. För mat ska vara just det, kravlöst och socialt. Så sväng förbi Two Forks och var beredd på att alla dina förutfattade meningar om hummus kommer att blåsas bort och ersättas av en ny kärlek och respekt för Mellanösterns favorit.
Följ Two Forks
På Two Forks på Gibraltargatan 3B i Malmö kan du avnjuta både lunch och middag. Grunden är en fantas- tisk hummus som sedan toppas med olika toppingar och serveras med flera spännande tillbehör som lyfter hela måltiden till nya höjder. Mycket vegetariskt och veganskt på menyn. Kolla in deras hemsida på twoforks.se och följ dem på Instagram @two_forks_malmo.