
Länge leve Leve
12 oktober, 2024
Bageri Leve har inte bara vänt upp och ner på bageribranschens gamla traditioner kring jobb, de har även lyft både surdegsbröd
och växtbaserade bakverk till nya höjder. Vi har varit fans av Martin och Didrik sen starten och är så peppade på deras kreativa nysatsning.
Bageri Leve
Bageri Leve ligger på Östra Rönneholmsvägen 6 i Malmö.
Följ dem på Instagram @bagerileve och kolla in deras hemsida bagerileve.se.
BAGERI LEVE HAR blivit en smått legendarisk matdestination i Malmö. Kön ringlar sig ofta ut på trottoaren – och inte bara när det bjuds på den kultförklarade ”fredagsmunken”. Men Leve är mer än så. De är framför allt inte som andra bagerier, det har grundarna Martin Westin och Didrik Persson sett till. Och när de nu har gjort en nyrenovering så har också deras vision för framtiden blivit tydligare.
— Vi vill få tid för vår kreativitet och vi vill drivas av glädje för just bakningen. Det var det som gjorde att vi gav oss in i den här branschen från första början.
Det hela började på bageri Söderberg & Sara där de två var kollegor. Snart blev de även goda vänner och hade båda också någonstans i bakhuvudet en idé om att starta eget, men vågade först inte riktigt säga det till varandra. När de väl bestämde sig var det med en tydlig vision. Dels ville de inte kliva upp mitt i natten som de flesta bagare gör.
— Målet var att undvika nattarbete, förklarar Martin. Jag ville göra surdegsbröd på mitt sätt utan att någon bestämde över mig. Bageribranschen är fast i gamla traditioner och vi ville bryta dem, så vi testade affärs- idén att öppna klockan 11 i stället och därmed baka senare på dagen.
Utan den sömnbrist som man ofta annars har som bagare kunde de nu lägga energin på bakverk av riktigt hög kvalitet, bakglädje, en avslappnad atmosfär och service på topp. Leve blev snabbt en favorit bland Malmöborna med nybakade surdegsbröd, croissanter, kanelbullar, biskvier och andra klassiker. Allt exploderade när de sedan lanserade ”fredagsmunken”. Konceptet att servera en växtbaserad munk varje fredag blev inte bara en succé i Malmö, utan idén har nu spridit sig till flera bagerier runt om i landet. Men Leves mål var och är aldrig att bli en stor kedja eller bygga upp ett impe- rium.
— Det är ointressant för oss. Då blir vårt jobb mer att lösa problem och administrera. Vi vill skapa. Just nu vill vi skapa förutsätt- ningar för oss att komma hit och vara lugna, glada och kreativa. Om målet bara är tillväxt når man aldrig en punkt då man blir nöjd.
Det här var en insikt som gick upp för dem när Leve växte sig allt större. Det lilla bageriet blev snart en arbetsplats som gick från två till fjorton anställda. Det var då de drog i bromsen.
— Vi tappade glädjen och själen i Leve och allt blev bara mer ekonomiskt. Det gick till att bli ett företagstänk i stället för konstnärligt och kreativt.

Både Didrik och Martin kände att de hade jättemycket kreativitet men ingen tid för det. Det de gör nu är att banta ner verksamheten för att få mer tid till att skapa grejer. Framöver är det kärleken till hantverket och bakningen som får styra. Det gör också att du får vara beredd på en hel del överraskningar när du kliver in på Leve.
— Nu för tiden är folk så vana vid att veta vad de ska få när de går in på ett ställe. Vi vill gå emot det och i stället gå mer på känsla. Vi vill göra saker mer med hjärtat i stället för huvudet och vi vill att våra gäster ska handla med hjärtat i stället för huvudet. Utbudet kan därför variera från dag till dag beroende på vad de känner för. Man kommer att leka med nya surdegsbröd, matiga mackor och bakverken de inte haft tid att experimentera fram tidigare. Något som förblir det samma är den växtbaserade inriktningen. Det var något som växte fram organiskt.
— Vårt mål är att göra växtbaserade produkter som alla ska älska. Vi kompromis- sar inte med något. Det är också därför vi har en så blandad kundkrets. Det är folk som älskar goda grejer helt enkelt.
Vad är ni mest stolta över?
— Att ha skapat ett bageri som är roligare att gå till sju år senare än när vi startade. Ett ställe som har gjort avtryck i Malmö och som vi hoppas kommer att vara kvar i många år till.
Vilket är ert favoritbakverk?
— Kanelbullen! Sjukt god och väldigt saftig.
