Artikel
Margarin och hälsa – Bra eller dåligt?
Fett är alltid ett hett ämne när det handlar om hälsa, och margarin är inget undantag. Vi pratade med eva Warensjö Lemming, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket om för- och nackdelar med margarin för att få ett litet hum om hur det ligger till.
– Jag tycker inte att det finns några hälsonackdelar att välja margarin. Margariner innehåller en hög andel av omättade fettsyror (enkelomättade och fleromättade) och en mindre mängd mättade fettsyror i jämförelse med t ex smör. Vad gäller mjölkfritt och andra margarin är skillnaderna inte så stora rent näringsmässigt om de har samma fetthalt. Att välja margarin är ett lätt sätt att äta ett livsmedel med bra balans mellan hårda mättade och mjuka omättade fettsyror.
Men smör då?
– Att äta en kost med mycket smör kan innebära att mängden mättat fett blir för hög och detta skulle kunna innebära en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.
Många är rädda för olika kemikalier och tilsatser i margarin. Vad har ni att säga om det?
– Alla tillsatser som används i margariner och matfett är godkända och säkra att använda.
Hur är det med transfetter i margarin? Är det farligt?
– Transfett är inte hälsosamt och vi ska äta så lite som möjligt av dessa fettsyror. Det finns bara obetydliga mängder transfett i svenska margariner medan smör innehåller cirka 2-4 procent transfett.
Vilket typ av fett rekommenderar du att man använder?
– Vad gäller fett är det bra att ha en bra balans mellan fasta mättade fetter och mjukare omättade fetter. Vi rekommenderar att man gärna ska använda flytande margarin eller olja i matlagning för att på så vis få i sig bra fetter. Att välja margarin till smörgåsen är också ett enkelt sätt att få i sig bra fetter.