Planering är hemligheten!
9 januari, 2020
Text: Mattias Kristiansson
Själv slipper jag en massa onödig stress och tankeverksamhet om jag vet vad det blir för mat på onsdag, sedan kan jag vara mer impulsiv på helgerna när jag vet att jag kommer ha mer tid att leka med. Så, första tipset är utan tvekan att skriva ner en meny för veckan. Här kommer några andra grundtips.
Inköpslista
Det finns många appar som gör det enkelt att hålla koll på dina inköp. Med en inköpslista slipper du misstaget att faktiskt glömma något, men du kommer förmodligen inte att köpa på dig mer än nödvändigt. Innan du går iväg och handlar, gör en snabb inventering av skafferi/kyl/frys med hjälp av inköpslistan, så att du inte köper på dig sådant som du redan har hemma.
Veckohandla
Det här får du göra som du vill med, men de veckor jag vet kommer att vara extra stressiga för mig, veckohandlar jag alltid. På så sätt vet jag att allt finns där när jag väl ska laga mat och bara det är lugnande i sig. Vill du spara ännu mer tid köper du hem allt från någon nätbutik, så slipper du även bära hem det. Ja, lyxigt, jag vet.
Gömda genvägar
Om det är så att du failat med en meny för veckan, glömt att skriva en inköpslista och hoppat över veckohandlandet … då är det bra att ha fyllt frysen och skafferiet med smarta genvägar som frysta vegobitar eller biffar och skafferiet med pasta och spannmål så att du enkelt kan röra ihop en snabb middag.
Matlådor
I så många år var matlådor en mardröm för mig som jag ville undvika till varje pris. Idag är det som en skänk från ovan. Lagad mat brukar klara sig i kylskåpet i 5–7 dagar utan problem, annars måste den in i frysen. Jag gillar att förbereda färdiga matlådor i plastpåsar eller lådor som bara är att ta fram att värma. Vill du piffa till med en sallad eller dressing så är det klart på ett kick, så länge maten är klar.
Förbered tillbehör och sallader
Det är väl märkligt hur frustrerande tråkigt det kan vara att koka matvete eller hacka ihop
en sallad när det väl är dags för middag. Ibland är det en faktisk tidsfråga och andra gånger är man för hungrig, och sånt är livet. Jag gillar att koka lite olika kolhydratskällor redan i början av veckan och förvara dem i kylskåpet. Tänk matvete, ris, quinoa eller vad du nu gillar. Jag gillar även att hacka ihop en ganska grov sallad med t.ex. kål, morötter, grönkål och någon enkel dressing med olja och citronsaft. Då vet jag att jag har en god sallad som även mättar och som håller sig hela veckan, till skillnad från gröna blad som snabbt blir ledsna.