
Fotograf: Eva Hildén
Causa – Peruansk ”smörgåstårta”
8 portioner
Causa är en typisk rätt i Peru där potatismos smaksatt med lime och chili varvas med en krämig fyllning, oftast på tonfisk eller kyckling. Chilin som används till potatisen är en gul chili med en unik smak som heter ají amarillo. Däremot är den väldigt svår att få tag på, så till vardags använder jag harissa. Men du kan använda din favoritchili för att ge moset färg och smak.
Ingredienser
8 port
Potatismos
-
2 kg mjölig potatis, skalad
-
3 st chili aji amarillo
-
1 st lime, saften
-
4 msk smör
-
salt
-
svartpeppar
Fyllning
-
320 g vegobitar
-
600 g frysta gröna ärtor, majs och paprika
-
2 dl paprikafyllda gröna oliver, tunt skivade
-
0.5 st rödlök, finhackad
-
2 st vitlöksklyftor, pressade
-
1 dl majonnäs
-
salt
-
svartpeppar
-
4 st avokado, skivad
Dekoration
-
Dekorera smörgåstårtan med exempelvis avokado, koriander, oliver, röd paprika och harissapasta
Servering
-
En enkel och fräsch sallad med rödlök, tomat, koriander och mycket lime