Chotpoti – ärtsoppa från Bangladesh
Alla bengaler älskar ärtsoppa! Eller förlåt, jag menar chotpoti! Vår version är, jämfört med den svenska ärtsoppan, maxad med kryddor, toppings och sås. Den är stark och syrlig med möra ärtor kombinerat med krispiga färska grönsaker. Chotpoti är en street-foodrätt men också en uppskattad hemmarätt vid festliga tillfällen. Rätten kan också användas som fyllning i fuchka, en annan populär streetfoodrätt. För inbitna älskare av ärtsoppa kanske konceptet låter galet, men lita på mig, den svenska ärtsoppan har en utmanare.
Ingredienser
4 port
-
3 dl torkade gula ärtor
-
1 tsk gurkmeja
-
2 tsk salt
-
1 tsk chilipulver
-
2.5 msk chotpotikrydda
Toppings
-
2 dl hackad gurka
-
2 dl hackad tomat
-
4 st gröna chili, finhackade
-
1 st rödlök, finhackad
-
tamarindsås
Chotpotikrydda
-
4 st torkade röda chilifrukter
-
4 tsk panch phoron
-
4 tsk hel spiskummin
-
2 tsk hela korianderfrön
Gör såhär
Chotpotikrydda
Receptkreatör
Masala mama
I Rizwan Qaderys bok Masala mama (Natur & Kultur) introduceras vi till det bengaliska köket. Det är kryddor, tekniker, personliga berättelser, reseminnen och möten. Dessutom en otroligt vacker bok att bläddra igenom.
Receptkreatör
Masala mama
I Rizwan Qaderys bok Masala mama (Natur & Kultur) introduceras vi till det bengaliska köket. Det är kryddor, tekniker, personliga berättelser, reseminnen och möten. Dessutom en otroligt vacker bok att bläddra igenom.