
Colakokt carnitas (vegetariskt)
Ingredienser
6 port
Carnitas
-
2 st gula lökar
-
4 st vitlöksklyftor
-
2 burkar à 565 g jackfruit i saltlake
-
1 msk paprikapulver
-
1 krm cayennepeppar
-
1 krm vitpeppar
-
1 tsk svartpeppar
-
1 tsk vitlökspulver
-
1 tsk chilipulver
-
2 tsk torkad oregano
-
1 msk mald spiskummin
-
1 st apelsin, saften
-
1 st lime, saften
-
1 msk ljus sojasås
-
2 tsk mörk sojasås
-
5 dl Cola (din favorit av läskedrycken, men ej light!)
-
rapsolja att steka i
Pico de gallo
-
6 st tomater
-
1 st röd chili
-
1 st silverlök
-
1 kruka färsk koriander
-
2 st lime, saften
Mangosalsa
-
1 st mango
-
0.5 st rödlök
-
1 st röd chili eller 0,5 habanero
-
1 kruka färsk koriander
-
1 st lime, saften
-
salt
Servering
-
pico de gallo
-
mangosalsa
-
18 st små tortillabröd
-
1 st lime
-
1 st färsk koriander
Gör så här
Carnitas
Pico de gallo
Mangosalsa
Gustav om receptet:
Det här receptet är en veganiserad version av kocken Jonas Crambys colakokta carnitas som han delade med sig av i ett blogginlägg på tidningen Cafés hemsida runt 2010. Jonas har alltid varit något av en förebild för mig i sin totalt ohämmade matnördighet, där han djupdyker ner i olika kök och sedan försöker lära svenskarna att laga ”riktiga” tacos, koreansk BBQ eller amerikanskt dinerkäk. Väldigt sympatiskt tycker jag och en kamp värd att föra vidare. Så Jonas, jag hoppas att du tycker att det är okej att jag lånar några av dina recept och veganiserar dem så att vi kan fortsätta njuta av ”riktiga” mexikanska tacos även när vi skär ner på köttet!
Receptkreatör

Klassiska rätter på veganskt vis
I Gustav Johanssons bok Klassiska rätter på veganskt vis (Bonnier Fakta) hittar du veganiserade versioner av klassiska rätter från hela världen. Mat som tar hänsyn till miljö, djur och klimat. Och som smakar gott förstås. Bilderna är för övrigt förödande inbjudande. Ett måste för matälskaren!
Gustav om receptet:
Det här receptet är en veganiserad version av kocken Jonas Crambys colakokta carnitas som han delade med sig av i ett blogginlägg på tidningen Cafés hemsida runt 2010. Jonas har alltid varit något av en förebild för mig i sin totalt ohämmade matnördighet, där han djupdyker ner i olika kök och sedan försöker lära svenskarna att laga ”riktiga” tacos, koreansk BBQ eller amerikanskt dinerkäk. Väldigt sympatiskt tycker jag och en kamp värd att föra vidare. Så Jonas, jag hoppas att du tycker att det är okej att jag lånar några av dina recept och veganiserar dem så att vi kan fortsätta njuta av ”riktiga” mexikanska tacos även när vi skär ner på köttet!
Receptkreatör

Klassiska rätter på veganskt vis
I Gustav Johanssons bok Klassiska rätter på veganskt vis (Bonnier Fakta) hittar du veganiserade versioner av klassiska rätter från hela världen. Mat som tar hänsyn till miljö, djur och klimat. Och som smakar gott förstås. Bilderna är för övrigt förödande inbjudande. Ett måste för matälskaren!