
Fotograf: Mattias Kristiansson
Fatayer x 4 – piroger från Mellanöstern
30 portioner
Jag vill börja med att säga att det här är inte mitt recept, det är från min favoritkanal på youtube just nu, Middle Eats. Jag har bara förenklat vissa grejer och ändrat om måtten till deciliter. Det här är alltså fatayer, små pajer som är vanliga runt om i Mellanöstern. De är små, som naggande goda snacks, och kan fyllas med allt möjligt. Här är fyra varianter: spenat, ost, färs och za’atar. Det var lite pill men sjukt kul att göra med vänner och familj. Speciellt eftersom det blir så himla gott.
Ingredienser
30 port
Ostfyllning
-
250 g riven ost
-
200 g smulad fetaost
-
2 msk finhackad persilja
-
0.5 dl yoghurt
-
1 msk svartkummin
-
1 msk torkad mynta
Spenatfyllning
-
250 g spenat
-
4 msk olivolja
-
2 msk pinjenötter
-
2 st gula lökar, finhackade
-
2 st vitlöksklyftor, finhackade
-
2 msk citronsaft
-
1 msk sumak
-
1 msk granatäppelsirap
-
1 tsk salt
-
svartpeppar
-
0.25 tsk cayennepeppar
-
0.25 tsk paprikapulver
Färsfyllning
-
2 st tomater, finhackade
-
250 g vegofärs
-
1 st gul lök, finhackad
-
1.5 msk tomatpuré
-
1 tsk salt
-
1 tsk paprikapulver
-
0.5 tsk sumak
-
0.5 tsk svartpeppar
-
0.25 tsk cayennepeppar
Za'atar
-
2 msk sumac
-
2 msk olivolja