Kryddrostade morötter med couscous och kräm av kikärter
Idén och dofterna i den här rätten kommer från matupplevelser i de nordafrikanska köken, där doftrika kryddor sätter härlig prägel på maten. Grunden i mötet med vinet är att maträtten är ganska smakrik, således krävs minst ett medelfylligt vin, och att morötterna bjuder på en mild sötma, således krävs ett vin med god fruktighet och mjuk strävhet. Tack vare kikärtskrämen kommer eventuell strävhet i vinet att rundas av. En stor del i det lyckade mötet handlar dock om de nordafrikanska kryddtonerna, som gifter sig perfekt med druvsorten Syrah och dess mörka bärfrukt och egna kryddighet. Välj gärna ett mer klassiskt elegant vin från Rhône, ett medelfylligt kryddigt vin från södra Frankrike eller ett bättre syrahvin från Kalifornien eller Sydafrika. Lufta vinet i karaff en stund och servera det vid cirka 18 grader.
Ingredienser
4 port
-
250 g kikärter
-
6 msk olivolja
-
2 msk yoghurt
-
0.5 st citron
-
2 msk mald spiskummin
-
500 g morötter
-
100 g gul lök
-
2 st vitlöksklyftor, krossade
-
1 st rosmarinkvist
-
1 msk korianderfrön
-
bladpersilja
-
2 dl couscous
-
2 dl vatten
-
2 msk olivolja
-
0.5 tsk mald kanel
-
salt
-
svartpeppar
Gör såhär
Receptkreatör
Vino Vego
I Vino Vego (Tukan förlag) guidar sommelieren Michel Jamais dig till de bästa kombinationerna av vegetarisk mat och vin. Utifrån 14 vintyper har Michel Jamais skapat recept på maträtter som perfekt kombinerar matens och dryckens smaker och dofter.
Receptkreatör
Vino Vego
I Vino Vego (Tukan förlag) guidar sommelieren Michel Jamais dig till de bästa kombinationerna av vegetarisk mat och vin. Utifrån 14 vintyper har Michel Jamais skapat recept på maträtter som perfekt kombinerar matens och dryckens smaker och dofter.