Sabich – irakiskt pitabröd med friterad aubergine
Sabich är typisk irakisk/judisk helgfrukost. Ett pitabröd med friterad aubergine, mangosås, tahinisås, potatis och grönsaker.
Ingredienser
4 port
-
2 st aubergine
-
1 nypa salt
-
olja
-
4 st pitabröd
-
4 st kokt potatis
-
1 st amba
-
tahinisås
-
sallad
-
1 liten näve finhackad persilja
Tahinisås
-
1 dl tahini
-
1 dl vatten
-
1 st vitlöksklyfta, pressad
-
1 st citron, saften
-
salt
Sallad
-
10 cm gurka
-
1 st tomat
-
1 st rödlök
-
1 msk olivolja
-
1 st citron, saften
-
salt
Glutenfritt?
Använd ett glutenfritt bröd.
Gör såhär
Vad är sabich?
Sabich är en populär israelisk gatumat med irakiskt ursprung. Rätten har sina rötter bland irakiska judar som åt den som en kall frukosträtt på sabbaten, men den har sedan blivit en älskad street food i Israel. Den består av ett pitabröd fyllt med stekt aubergine, hårdkokta ägg, sallad, tahini, hummus och ofta amba som är en vinägrig mangosås.
Den här rätten är vegetarisk per default och kan enkelt göras vegansk genom att utesluta ägget. Jag brukar ersätta med kokt potatis som är både gott och mättande.
Receptkreatör
Vad är sabich?
Sabich är en populär israelisk gatumat med irakiskt ursprung. Rätten har sina rötter bland irakiska judar som åt den som en kall frukosträtt på sabbaten, men den har sedan blivit en älskad street food i Israel. Den består av ett pitabröd fyllt med stekt aubergine, hårdkokta ägg, sallad, tahini, hummus och ofta amba som är en vinägrig mangosås.
Den här rätten är vegetarisk per default och kan enkelt göras vegansk genom att utesluta ägget. Jag brukar ersätta med kokt potatis som är både gott och mättande.