
Kibbeh – fyllda bulgurjärpar
För att göra kibbeh behöver du finmalen mörk bulgur. Du hittar det i välsorterade matbutiker och Mellanöstern-butiker. Den passar även bra i tabbouleh. Kibbeh kan kryddas upp på en rad olika sätt. Ofta används en ”kibbehkrydda” som är en kryddmix som också kan se olika ut beroende på vem som gör den och var. Nedan får du ett förslag. Kibbehn kan serveras som en del av en större buffé och är god med en yoghurtsås och sallad.
Kibbeh är lite pilligt och kan kräva lite övning, men när tekniken väl sitter är det mer roligt än jobbigt. När du väl tar dig tid att göra kibbeh, gör extra många och frys in. Du kan sedan ta dem direkt från frysen och fritera (utan att behöva tina). Få saker känns så lyxiga!
Ingredienser
8 port
Skal
-
4 dl fin bulgur, gärna mörk
-
4 dl vatten
-
1 st gul lök, grovhackad
-
400 g formbar vegofärs
-
2 msk kibbehkrydda, kan uteslutas
Fyllning
-
2 msk olivolja
-
1 st gul lök, finhackad
-
200 g vegofärs
-
1 msk kibbehkrydda
-
0.75 dl pinjenötter
-
salt
-
svartpeppar
Kibbehkrydda
-
2 msk mald spiskummin
-
2 tsk svartpeppar
-
2 tsk mejram
-
2 tsk torkad mynta
-
1 tsk mald kryddpeppar
-
1 tsk mald kanel
-
rapsolja att fritera i