
Samosas – indiska piroger med potatis
Ingredienser
16 port
Deg
-
5 dl vetemjöl
-
2 msk neutral olja
-
0.5 tsk salt
-
2 dl vatten
Potatisfyllning
-
1 msk neutral olja
-
0.5 tsk hel spiskummin
-
0.5 tsk fänkålsfrön
-
1 msk finhackad färsk ingefära
-
400 g kokt potatis
-
2 dl gröna ärtor
-
0.5 tsk chilipulver
-
0.5 tsk mald koriander
-
0.5 tsk gurkmeja
-
0.5 tsk garam masala
-
2 msk finhackad koriander
-
1 tsk salt
Fritering
-
2 liter neutral olja
Servering
-
tamarindchutney
Gör så här
Deg
Potatisfyllning
Fylla och fritera
Mer om samosas
Samosas är en av de mesta kända indiska rätterna runt om i världen. Samosas kom till i persiska riket och spred sig till Indien där det snabbt blev en favorit. Ska de göras på ”riktigt” som i norra Indien är det en kryddig potatis- fyllning som viks in i deg och sedan friteras. Nu finns det en rad olika fyllningar – ja, till och med söta varianter med bland annat choklad. Och det är inte bara degen som skiljer sig åt runt om i Indien, utan även formen. Där man i norra Indien har en mer pyramidformad pirog så är de i södra Indien mer triangelformade.
Samosas serveras oftast med tamarindchutney.
Receptkreatör

Green India
Det här är den perfekta kokboken för alla som älskar indisk mat och smaker. Här får du 200 vegetariska recept på rätter som många känner till men även många andra klassiker från runt om Indien. En kul upptäcktsresa i ett land som har så mycket mer att erbjuda matmässigt än vad många kanske tror.
Mer om samosas
Samosas är en av de mesta kända indiska rätterna runt om i världen. Samosas kom till i persiska riket och spred sig till Indien där det snabbt blev en favorit. Ska de göras på ”riktigt” som i norra Indien är det en kryddig potatis- fyllning som viks in i deg och sedan friteras. Nu finns det en rad olika fyllningar – ja, till och med söta varianter med bland annat choklad. Och det är inte bara degen som skiljer sig åt runt om i Indien, utan även formen. Där man i norra Indien har en mer pyramidformad pirog så är de i södra Indien mer triangelformade.
Samosas serveras oftast med tamarindchutney.
Receptkreatör

Green India
Det här är den perfekta kokboken för alla som älskar indisk mat och smaker. Här får du 200 vegetariska recept på rätter som många känner till men även många andra klassiker från runt om Indien. En kul upptäcktsresa i ett land som har så mycket mer att erbjuda matmässigt än vad många kanske tror.