
Klimatsmart Pesto + 6 alternativ till att slänga trötta örter
Matsvinn förekommer i flera led, och örter och sallater slängs ofta i onödan när de börjat sloka.
Ingredienser
4 port
-
valfria örter/primörblad
-
smakrik ost
-
solroskärnor eller pinjenötter
-
1 skvätt olivolja
-
1 st vitlöksklyfta
-
1 nypa flingsalt
Gör såhär
Svegro tipsar om sex olika sätt att ta tillvara på plantan, istället för att slänga den i soporna:
1. Gör en pesto! Såväl blad som stjälkar kan mixas med lite olja, lagrad ost och vitlök.
2. Imponera med en egen örtolja – en perfekt gå-bort-present.
3. Frys in vackra iskuber med överblivna blad och lägg i drinken eller vattenglaset
4. En mix av brödsmulor, örter och olja ger smarrig topping till pastan.
5. Gör ett örtsmör, rulla in i gladplast och frys in för senare användning.
6. Ett lyxigt örtsalt görs enkelt av hackade örtrester och flingsalt som torkas i ugnen.
Svegro tipsar om sex olika sätt att ta tillvara på plantan, istället för att slänga den i soporna:
1. Gör en pesto! Såväl blad som stjälkar kan mixas med lite olja, lagrad ost och vitlök.
2. Imponera med en egen örtolja – en perfekt gå-bort-present.
3. Frys in vackra iskuber med överblivna blad och lägg i drinken eller vattenglaset
4. En mix av brödsmulor, örter och olja ger smarrig topping till pastan.
5. Gör ett örtsmör, rulla in i gladplast och frys in för senare användning.
6. Ett lyxigt örtsalt görs enkelt av hackade örtrester och flingsalt som torkas i ugnen.