
Så görs margarin – tillverkning & historia
2 januari, 2016
Margarin tillverkas av vanliga ingredienser som finns i massor av andra livsmedel och som alla deklareras på förpackningen. Ingen ingrediens är unik för margarin.
Vi tog kontakt med Unilever, som är störst i Sverige på margarintillverkning, för att få reda på hur det egentligen går till.
1. Vegetabiliska oljor blandas med A- och D-vitamin samt lecitin. Lecitin gör att olja kan blandas med vatten. Vill du göra eget margarin hemma är det bara att köpa t ex solros- eller sojalecitin på hälsokosten.
2. Sedan blandas de vattenlösliga ingredienserna samman. De är vatten, eventuellt mjölk (eller vassle), salt och citronsyra eller mjölksyra för att förhöja smaken ytterligare samt för konservering.
3. Samtliga ingredienser blandas nu samman och sedan kyls margarinet för att få en fast konsistens.
4. Nu är det bara att fylla margarinet i byttor, på flaska eller paketera i folie, sedan är det klart för butikerna.
Historia
1869 – Margarinet uppfinns
Fransmannen Mège Mouriès uppfinner margarinet som ett alternativ till smör på uppdrag av Napoleon III. Margarinet blir snabbt populärt över hela världen då det anses vara ett bekvämt och prisvärt alternativ till smör. Mège Mouriès får pris av kejsaren för sin uppfinning och säljer patentet till det holländska företaget Jurgens.
Cirka 1900 – Margarinbolaget grundas
Margarinbolaget grundas med uppgift att producera margarin till svenska folket, som då äter ungefär två kilo margarin per person och år.
1950 – och 60-talen
Margarinet slår igenom i Sverige Under 1950- och 1960-talen börjar svenskarna på bred front välja margarin i stället för smör till matlagning och smörgåsar. Mest på grund av priset eftersom smöret på den tiden var ganska dyrt, men också tack vare den i dag klassiska bioreklamen med Ernst-Hugo Järegård och Margaretha Krook.
1980-talet – Lätta lanseras
Man vill gärna äta nyttigt och väljer bort smör och margarin. Då lanseras Lätta och 1989 breds varannan svensk smörgås med Lätta. Under 1980-talet gör även stjärnkockar som Tore Wretman och Erik Lallerstedt uppmärksammad reklam för margarin.
1991 – Slutet för Margarinbolaget
Unilever köper upp hela Margarinbolaget.