Det har en väldigt stark smak och doft av svavel, som många beskriver som ”äggig”. Dess äggiga smak har gjort det till en populär smaksättare även här hemma för alla som inte äter ägg men ändå vill åt smaken. Krydda upp en krämig scrambled tofu eller salta en avokadohalva. Eller testa den här äggfria äggsalladen gjord på tofu och svart salt.

Svart salt består av malda saltkristaller och det har en lätt gråaktig ton. Det består till 97 % av natriumklorid, som ger den salta smaken, och 3 % järnsulfit, vilket ger den säregna smaken och doften av svavel.

Inom ayurveda anses svart salt vara det mest hälsosamma saltet för människokroppen. Man tror bland annat att det är bra för mage och tarmsystem och förebygger t ex halsbränna och blodbrist. Svart salt används mycket i indisk mat såsom i sallader, chutneys, pickles och raitas.

Författare

Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson

Chefredaktör VEGO