Fotograf: Martin Nordin
Afrikansk västkustburgare med friterad plantain
6 burgare
När jag var i Sierra Leone åt jag plantain, oftast friterad, till det mesta. Plantain är väldigt stärkelserik och funkar därför bra att fritera. Godast blir den när den fortfarande är grön (annars blir den för söt i smaken). I det här receptet använder jag den som topping på burgaren, men den går lika bra att servera som tillbehör i stället för pommes.
Ingredienser
6 burgare
Burgare
-
2 dl ugnsbakad lök
-
6 dl kidneybönor
-
3 msk jordnötssmör
-
2 dl kokt långkornigt ris
-
300 g grovhackad färsk spenat
-
150 g grovhackad okra (går bra med fryst)
-
2 msk finhackad jalapeño
Friterad plantain
-
300 g matbanan
-
1 liter jordnötsolja
-
salt
Servering
-
6 st hamburgerbröd
-
smör till bröden
-
120 g hackade jordnötter
-
ketchup
Ugnsbakad lök
-
600 g gul lök
-
olivolja
-
salt
-
svartpeppar