Hur kom du in på bakning?
— Jag har alltid älskat kakor, men förstod först sent att det är det här jag vill göra. Jag arbetade med politisk rådgivning, organiserade supper clubs och matlagningskurser, ägnade mig åt surdegsbakning och experimenterade mycket med smaker. Jag insåg då att en kaka är det perfekta redskapet för kryddor och olika smaker och att möjligheterna är oändliga. På den tiden fanns det inte heller en enda Cookie Shop i Stockholm. Med tanke på svenskarnas kärlek till socker och godis tänkte jag att kakor kan bli en populär grej här också.

Kaja Hengstenberg 

Cookies & Crumbs

I Kaja Hengstenbergs kakbok Cookies & Crumbs (Natur & Kultur) bjuds det på kakor i överflöd. 30 fantastiska små kreationer. Söta, knapriga, sega och med otaliga smakkombinationer. Ett måste för kakälskaren!

Du står bakom den fantastiska kakbutiken Krümel. Berätta lite om den!
— Efter att ha bakat kakorna hemma i ett år och skickat dem över hela Sverige, var en fysisk butik min nästa milstolpe. Jag öppnade The Krümel Shop, ett litet café och butik på Valhallavägen i Stockholm, den 24 april 2022. Folk kommer in i butiken med ett leende på läpparna, de blir så exalterade. Det här är precis vad jag ville skapa; ett ställe som doftar av hembakade kakor, nybryggt, gott kaffe och där man möts av vänlig och välkomnande personal. Det är så roligt att ha en butik nu och faktiskt prata med alla människor som provar mina kakor.

Hur skulle du beskriva den perfekta kakan?
— En mjuk mitt, krispiga kanter och en tunn krispig yta. Smält choklad och alltid en liten hint av salt för att balansera sötman.

Berätta lite om din bok!
— Boken är verkligen en dröm som går i uppfyllelse. Den lär ut alla tekniker, grunderna man behöver veta om ingredienserna och hur man bakar den perfekta kakan. Det är en samling kakor som är kladdiga, sega och ibland lite chunky. Jag delar några av mina klassiska favoritrecept och jag älskar också att experimentera med smaker, så vissa recept kommer med en twist. Jag älskar särskilt de veganska kakorna där: den dubbla chokladkakan och tahini- och hasselnötsmjölkchokladkakan. Båda var och är riktiga stor- säljare i butiken.

Kaja Hengstenberg driver inte bara kakbutiken Krümel utan har nu även släppt en kakbok, Cookies & Crumbs.

Var får du all inspiration ifrån?
— Överallt. Böcker, Instagramkonton och inlägg, årstider, restauranger och ibland till och med bara dofter eller färgkombinationer. Min hjärna säger alltid: ”Kan jag göra det här till en kaka?”

Du har några veganska kakor i boken. Vad är hemligheten för att göra läckra veganska kakor?
— Fantastiska ingredienser. Man ”tappar” lite smak genom att inte använda ägg och smör, därför måste man kompensera för det på något sätt. Använd den bästa chokladen du kan hitta, det bästa mjölet och det bästa veganska smöret du kan lägga händerna på. Ärligt talat, varje gång jag skapar en ny vegansk kaka blir jag förvånad över hur fantastiskt de smakar. Vi hade en med kanel, rostade valnötter och äpplen på hösten, den var oemotståndlig.