
Farang
27 januari, 2014
Det som gör Farang så ovanlig är inte att den är en sydostasiatisk lyxrestaurang belägen i Stockholm, ägd av tre finnar och som drar fullt hus i stort sett varenda en av veckans dagar. Nej, det som fångade vår uppmärksamhet är att den är en ny restaurang i det exklusivare segmentet som valt att fokusera på grönsaker istället för kött!
På Farang serveras dagligen en vegetarisk avsmakningsmeny som utan problem och med stor framgång kan veganiseras på begäran. Vi var så klart tvungna att testa!
– Vi blev rekommenderade att komma en tidig måndagskväll, den enda dagen då Farangs köksmästare Kim Öhman har lite tid över att prata. Det är dock långt ifrån dött i restaurangens dovt upplysta matsal, en 25 meter lång industrilokal med öppen insyn in till köket. Fler än vi har tydligen läst de lysande recensionerna och blivit nyfikna.
RESTAURANG FARANG
MAT: Sydostasiatisk
VEG. VARMRÄTTER: 240-265 kr
VEG. AVSMAKNINGSMENY: 645 kr
ADRESS: Tulegatan 7
TEL: 08 673 74 00
ÖPPETTIDER: tis-lör 17-24
HEMSIDA: www.farang.se
Vi provade självklart den 7-rätters avsmakningsmenyn, som vi bad att få vegansk istället för vegetarisk (någon av rätterna innehåller komjölk). Den innehåller bland annat cha plu-blad med tempeh, grillad thaiaubergine i gul bönsås, pumpacurry på kokosmjölk och tofu i alla dess former. Till det finns en spännande drinklista (där det mesta går att få alkoholfritt) och en vin- lista med ett stort utbud ekologiska viner.
För rimliga 645 kr (exkl. dryck) fick vi en överdådig lyxmåltid som avslutades med thaimarinerad frukt och sockerärtor med skummad kokosgrädde. Himmelriket!
Efteråt ställde vi tre snabba frågor till Kim Öhman.
Hur kommer det sig att ni är så gröna när det känns som att mycket annat är så köttigt?
– Det är helt naturligt i det de sydostasiatiska köken, det är tråkigt att grönsaker här är så förbisedda som råvaror när det finns oändliga möjligheter. Tittar man på den avsmakningsmeny vi serverar som innehåller kött så låter vi grönsakerna ta plats även där.
Tofu i all ära, men vad roligt att få tempeh, det är så ovanligt i Sverige!
– Ja, det är sällsynt. Jag blir faktiskt förvånad när folk känner till vad det är. Men det är ju desto vanligare i USA, och i Asien förstås. Jag tror det kan ha att göra med att det inte är en lika neutral råvara som tofu, man måste sätta den i rätt sammanhang.
Hur står sig den vegetariska menyn mot köttmenyn i popularitet?
– Det är faktiskt en hel del allätare som väljer det vegetariska, men det verkar som att veganerna har hittat hit också. Här om dagen hade vi ett jättesällskap med veganer och vegetarianer, som blev helnöjda.
