Kurdisk mat med Laven
25 augusti, 2025
Laven Mokri har släppt en fantastisk kokbok med kurdisk mat, vackra bilder, matkultur och minnen.
Hur skulle du beskriva det kurdiska köket?
— Det kurdiska köket är rikt och gammalt. Det är i grunden väldigt okomplicerade rätter men med mycket smak. Du kommer långt med ris och tomatsås som bas till grytor.
Det kurdiska köket har ju influenser från många olika kök, kan du berätta lite om det?
— På grund av den geografiska situationen, där Kurdistan ligger i mitten av fyra länder, så kan maten i Kurdistans olika regioner se väldigt olika ut. Det beror till stor del på att förtrycket av den kurdiska kul- turen har varit så pass stort att vi inte har fått benämna maträtter som kurdiska. Det kurdiska köket har dock influerat dessa fyra länders matkulturer minst lika mycket som det själv också har påverkats.
Varför tror du att så många har så dålig koll på just det kurdiska köket?
— Då Kurdistan inte är en erkänd stat så har man inte heller koll på matkulturen. Många antar nog att den är precis densamma som någon av ockupanternas matkultur. Man kan se likheter kring maten i hela Mellanöstern, men rätterna och tillagningen skiljer sig åt.
I mitt kurdiska kök – smaker från mitt hemland
Vilka är några typiska kurdiska rätter som man borde känna till?
— Det finns så klart många rätter och min bok är bara ett smakprov av allt som finns att hämta i det kurdiska köket, men några klassiker är linssoppa, ångkokt ris, grytan tapsi och dolma.
Hur ser en vanlig dag ut matmässigt?
— Traditionellt så äter vi bröd med yoghurt eller ost till frukost. Till detta serveras te (testa gärna något av recepten i min bok). Lunch och middag skiljer sig inte åt, utan ta vilken rätt som helst och den funkar till båda måltiderna. Det är inte så att vi äter något ”lättare” till lunch, utan vi är matglada och äter mer än gärna mycket till både lunch och middag.
Vilka kryddor och smaksättare är vanliga i det kurdiska köket?
— Gurkmeja, salt och svartpeppar förekommer nog i nästan samtliga recept. Utöver det så har vi även saffran, kanel och chili. Maten är inte stark i form av hetta, men den är väldigt smakrik.
Hur är det med vegetarisk mat?
— Det som är enkelt i det kurdiska köket är att de allra flesta recept blir veganska om man utesluter köttet då vi inte använder särskilt mycket mejeriprodukter i vår matlagning. Faktum är att många av våra lammgrytor i början var veganska eftersom befolkningen inte hade råd med kött. Och då våra grytor serveras till ris eller bulgur får du en vegansk måltid.
Vad är de stora skillnaderna mellan kurdisk och svensk matkultur?
— Att vi umgås kring maten är nog den absolut största skillnaden. Vi bjuder gärna över familj och vänner en helt vanlig vardag. Och om du besöker ett kurdiskt hem så går du inte därifrån utan att ha blivit serverad mat. Mycket av kärleken i vår kultur ligger i maten och vi är generösa med den till vår omgivning. En annan skillnad är att vi inte använder helfabrikat. Oftast lagar vi all mat från grunden och vi lägger ner mer tid i köket än om man lagar svensk mat. Då jag är uppvuxen här och lagar mat från båda kulturerna blir jag lika förvånad över hur snabbt det kan gå att laga svensk mat.
Vad tycker du att vi kan lära oss av den kurdiska matkulturen och matlagningen?
— Låt maten ta tid och samla gärna hela familjen för att göra det ihop. Mat är så mycket mer än enbart föda, så stressa inte fram något för att sedan äta upp på fem minuter. Njut av maten och gör den till en kärleksfull stund.
Vilken är din favoriträtt och varför?
— Det här är en svår fråga, för jag har många favoriter. Men en rätt som jag nästan alltid gör vegansk är vinbladsdolmar. Jag tröttnar aldrig på det och det är mycket godare i vegotappning.