Även om snön piskar utanför mataffärens skyltfönster finns näst intill alltid allt från exotiska frukter till stora tomater att hitta i grönsaksdisken året om. Det var länge sedan vi inte kunde gå och plocka på oss precis det vi var sugna på utan att lägga en enda tanke på vad som faktiskt är i säsong. Importen av mat från andra länder påverkar klimatet rejält och är dessutom ofta besprutade med kemiska bekämpningsmedel. WWF har i sin klimatbudget för mat räknat ut hur mycket klimatpåverkan våra måltider kan ha för att vi ska kunna nå målet om max 1,5 graders global uppvärmning. Med budgeten, på 11 kg CO2e, bör en måltid (lunch eller middag) i snitt inte överskrida 0,5 kg CO2e. Det är bra mycket lägre än de cirka 1,8 kg CO2e vi äter för i dag.

Ät säsongsmart 

Så vad kan vi göra? Det finns massvis med goda tillvägagångssätt för att äta med mindre klimatpåverkan. Främst bör fler äta mer grönt och allätare kan se över vad för kött de faktiskt äter (KRAV-märkt och EU-ekologiskt, från Sverige). Äter du redan en vegetarisk eller vegansk kost kan du börja handla efter säsong. Vilka råvaror det är kan man ibland lista ut på priset, ofta är det som är i säsong även lite billigare – men inte alltid. Priset kan variera beroende på hur en skörd gått och även sådant som världsläget kan spela in. Så det säkraste sättet att komma underfund med vad som ska inhandlas när är att läsa på, vilket är precis vad VEGO har gjort. Fortsätt scrolla för att ta reda på vilka svenska råvaror som är i säsong – och vad du bör vänta med tills tiden är inne.

Tomat, selleri och purjolök på bord
Att äta mat i säsong är inte bara gott utan klimatsmart!

Januari, mars, april – gräv i frysdisken

Ät brysselkål, grönkål, butternutpumpa, äpple, rödkål, kålrot och vitkål.

Januari, februari och mars kan kännas kämpigt att ta sig igenom. Snålt med soltimmar och för många knackar tröttheten på i mörkret. Eftersom det inte är särskilt ljust i Sverige under den här tiden är det bra att sikta in sig på sådant som inte innehåller så mycket vatten (som till exempel tomat och gurka). I stället kan vi äta grova grönsaker som tål att lagras under en lång tid, rotfrukten är perfekt att lägga ner i matkassen. Och även om variationen på vad som är i säsong just nu inte är så stor finns mängder med påhittiga recept att slänga ihop (en gryta, gratäng eller wok kan värma upp i kylan). Kan du inte hålla dig och vill tjuvstarta på vårens och sommarens godheter är ett tips att kika i frysdisken!

Börja året med en god brysselkålsgratäng med rökt tofu!

Färsk grönkål
Rosta grönkål i ugnen för knapriga grönkålschips!

April, maj, juni – rotfrukten i fokus

Ät kålrot, sparris, sockerärtor, ramslök, rödkål, zucchini, vitkål, broccoli, potatis, spenat, tomat, rabarber, nässlor, blomkål, jordgubbar, squash, svart vinbär och tomat.

I april och maj förbereds fortfarande många odlingar. Så medan vi väntar på allt gott vi kan äta till sommaren kan vi passa på att kika in i skafferiet. Råvaror som bland annat gul lök, morot, potatis, vitlök och rotselleri är perfekt att äta nu. Precis som under vintern går det också att leta i frysen efter något från tidigare säsonger. När juni smyger runt knuten kan vi däremot duka upp för en färgglad måltid! Förutom grönsakerna är en del frukter och bär nu i säsong som till exempel svart vinbär.

Testa VEGOs recept på rotfruktstaco!

Ugnsrostad potatis i klyftor
Stekt, kokt, ugnsbakad – potatis går att variera i oändlighet!

Juli, augusti, september – färgsprakande meny

Ät blomkål, zucchini, blåbär, rabarber, broccoli, plommon, fänkål, paprika, svartkål, färskpotatis, butternutpumpa, lingon, gurka, rödkål, isbergssallad, jordgubbar, brysselkål, nypon, kantareller, päron, röda vinbär, sockerärtor, spenat, squash, svart vinbär, tomat, vitkål, björnbär och kålrot.

Fortsätt äta i färg i juli, augusti och september! Variera bär med rotfrukter och annat grönt som går att ha hemma en längre tid utan att det blir dåligt för bästa pris. Beroende på hur odlingarna har gått under våren kan priset nämligen variera (har det inte gått lika bra som man hoppats blir priset oftast högre då det i regel sätts efter tillgång och efterfrågan). Råvaror som inte är särskilt vattenbaserade brukar hålla längre och blir därav mer ekonomiskt.

Njut av en knäckig rabarberpaj i skuggan!

Hjortron i hink
Plocka dina hjortron från mitten av juli till mitten av augusti.

Oktober, november, december – skogen kallar

Ät björnbär, päron, blomkål, broccoli, äpple, brysselkål, butternutpumpa, vitkål, grönkål, kålrot, isbergssallad, kantareller, squash, lingon, nypon, rödkål, plommon, svartkål och zucchini.

Skördetiden är generös! I oktober, november och december finns det mängder med gott i säsong. Nu är det även perfekt att dra på sig stövlarna och ge sig ut i skogen. Fyll en korg full med lingon, kantareller och björnbär och laga något smarrigt av hemma!

Äppelpaj på fat
Baka en saftig äppelpaj till kvällstet när vintermörkret ger sig till känna.

Plocka egen svamp till VEGOs vegetariska gryta med kantareller och lingon!