Currymamman – indiska klassiker för det svenska köket
17 september, 2024
Currymamman
Malin Mendel bjuder i sin bok Currymamman (Norstedts) på autentiska indiska recept, inspirerade av ett halvt liv av matlagning och restaurangkockarnas bästa knep. Med fokus på den indiska thali-måltiden får läsaren uppleva en rik variation av rätter, från festmat till smakrika vegetariska alternativ, allt anpassat för att enkelt kunna lagas i ett svenskt kök.
Berätta lite om din bok Currymamman! Hur skiljer den sig från dina tidigare böcker?
– Den här gången har jag fokuserat på klassiska restaurangfavoriter som många svenskar känner till och säkert vill laga hemma. Jag har modifierat recepten så att de ska kunna lagas i ett svenskt kök, med ingredienser från vanliga livsmedelsbutiker – men ändå smaka autentiskt indiskt. Dessutom skriver jag om mina erfarenheter av att bo i Indien under många år med man och barn, kulturkrockar men framförallt vad vi har lärt oss och inspirerats av.
Hur gick det till när du gjorde boken? Känns som att du hämtat inspiration från olika delar av Indien t ex. 🙂
– Jag har i många år ägnat mig åt att försöka komma in i indiska restaurangkök för att se hur de gör, och få tips direkt av kockarna. Så boken bygger mycket på dessa erfarenheter och recept. Mycket av den maten som serveras på indiska restauranger i Sverige lagas av människor från Bangladesh och kan beskrivas som nordindisk muslimsk festmat. T ex har jag aldrig träffat en indier som lagar chicken tandoori och naanbröd hemma, eftersom det krävs en tandooriugn för det finns bara på restaurangerna.
Men jag vill gärna lyfta fram även sydindisk mat och har därför med några klassiska recept på masala dosa, sambar och olika chutneys.
Vad har du att säga till folk som tror att det är så himla svårt att laga indiskt?
– Att det inte behöver vara det!! Tror många blir avskräckta av att de tror det krävs många kryddor, men jag tycker man klarar sig långt på gurkmeja och spiskummin och det finns ju i så gott som varenda affär i Sverige. Steker man lök, ingefära och chili, sen pudrar över dess kryddor och eventuellt en garam masala kryddblandning (som går att köpa färdig) och sen på med lite tomater, salt och en nypa socker så har man en indisk gryta. Behöver inte vara svårare ån så,
Vad älskar du själv mest med Indien som matland?
– Att de är så passionerade kring sin mat, de är lite som italienare, livet kretsar kring måltiderna och många är väldigt stolta över sina lokala specialiteter. Det finns ju så många olika kök. Indien är som tre Europa vad gäller folkmängd och yta, men också vad gäller regionala språk och maträtter. Det går aldrig att lära sig allt och det går aldrig att tröttna. Dessutom är många indier så oerhört generösa och gästfria, så jag blir ofta hembjuden vilket är otroligt trevligt – och oslagbart gott. Och det är så lätt att äta vegetariskt, inga tråkiga halvfabrikat – bara underbart god mat som är vego från början, och en stolthet i det. De vet verkligen hur man får vego mat att smaka mycket.
Vad är några måsten att ha hemma om du vill laga indisk mat?
– Lök, det är grunden i många grytor. Och den ska stekas orimligt länge så den nästan blir karamelliserad, det år då grytorna blir så där goda och mustiga som kännetecknar indisk mat. Annars så utgår ju mycket av maten från vanliga svenska råvaror som potatis, kål, blomkål, spenat, linser osv. Lite ingefära, chili, kryddor och koriander på det, så är man hemma,
Lök, det är grunden i många grytor. Och den ska stekas orimligt länge så den nästan blir karamelliserad, det år då grytorna blir så där goda och mustiga som kännetecknar indisk mat. Annars så utgår ju mycket av maten från vanliga svenska råvaror som potatis, kål, blomkål, spenat, linser osv. Lite ingefära, chili, kryddor och koriander på det, så är man hemma,
Har du själv några favoriter i boken?
– Jag älskar receptet ”Min enklaste med godaste dal”. Den är min comfort food nr 1, och kan lagas på ett kick. Ihop med stekta grönsaker och ris blir det en perfekt måltid. Boken utgår från det indiska sättet att äta på en thali tallrik, det vill säga med många olika rätter på samma tallrik, och det är enkelt att få till även i vardagen om man utgår från dal. Vill man skoja till det kan man lägga till “min magiska chutney” och ett “fusk naan”