Recept och foto: Martin Johansson

Ett recept, hundra bröd

”Ett recept, hundra bröd” av Martin Johansson (Bonnier fakta) är en bakbok som introducerar ett nytt sätt att tänka kring bakning. Genom att lära sig ett enkelt basrecept och sedan variera det, kan du skapa allt från bullar till pitabröd. Boken innehåller dessutom författarens bästa baktips och praktiska råd, vilket gör det enkelt för alla att baka precis det de vill.

Vi ställde några frågor till Martin:

Berätta lite om din bok!
– Ja, det är ju egentligen ganska enkelt: Ett väldigt enkelt recept, och sedan massor av idéer på hur man kan utveckla det och baka alla tänkbara sorters bröd.

Hur kom du ens på idéen att göra en sådan här bok?
– Det är ju faktiskt såhär jag bakar varenda dag, och det är såhär jag kommer på nya recept. Kan det vara möjligt att förmedla hela konceptet, liksom? Jag har tänkt länge att jag skulle vilja göra den här boken, och nu blev det av!

Många verkar fortfarande vara rädda för att baka själv. Vad har du för lugnande ord att säga till dem. 
– Kör på bara, och var inte rädd för att misslyckas! Och var inte rädd för den kladdiga degen – det är den som ger de luftiga och saftiga bröden.

Hur viktigt är det med bra råvaror/ingredienser?
– I ärlighetens namn – jag tänker att man kan baka ett gott bröd med nästan vilket mjöl som helst, och det vanliga vetemjölet på snabbköpet fungerar oftast utmärkt. Sen kan du förstås upptäcka en massa spännande egenskaper, och olika smak hos olika sorter, och det är väldigt roligt att utforska olika typer av mjöl. Personligen bakar jag nästan bara med ekologiskt mjöl – för insekternas, mångfaldens och alla tappra eko-bönders skull

Vad är de viktigaste läxorna du lärt dig kring bakning under åren?
– I början försökte jag vara väldigt noggrann med allt och jag bestämde mig innan exakt vad jag var ute efter. Jag såg ett snyggt bröd i en bok och ville baka ett exakt likadant. Det blev roligare att baka när jag släppte det där, och istället lät degen leva sitt liv och låta brödet bli vad det blir. Nuförtiden drar jag ofta igång en deg utan att ens ha en plan för exakt vad det ska bli och när det ska vara klart. 

Har du själv något/några favoritbröd i boken?
– Många! Det långjästa vetesurdegsbrödet, Gotlandslimpan, rågbrödet med kaffe och så de helt vanliga ljusa frallorna. Och så kardemummabullarna, dem kan jag inte leva utan!