Jag hade kollat upp Øens Have lite innan min resa till Köpenhamn, men inte satt den som ett absolut ”måste”. Nu i efterhand är jag så himla glad att vi tog vägen förbi, för det var en så inspirerande och sprittande härlig upplevelse.

Øens Have

Trädgård och restaurang på Reffen i Köpenhamn.
Hemsida: www.oenshave.dk
Instagram: @oenshave

Øens Have ligger ute på Reffen dit du enkelt når med buss eller hyrcykel. Lite undangömd bland husen hittar du en vackert vilt trädgård. Ängsblommor blandas med grönsaker och annat grönt. Bara att vandra runt här är upplyftande i sig.

Här odlas alla grönsaker som sedan serveras i restaurangen. På samma lott hittar du även FungaFarm som är en svampfarm med allt från ostronskivling och lions mane. Själva restaurangen är i ett vackert inrett ”tält” med träinteriör och inredd med blommor från trädgården.

Servicepersonalen är så himla trevliga och tillmötesgående. De går med entusiasm igenom menyn som nu under lunchen antingen är en fast 3-rätters meny, men du kan även välja att bara beställa någon av rätterna individuellt istället. På kvällarna serveras en utökad meny med fler rätter, för de som hellre vill uppleva en ljummen sommarkväll här istället.

Förrätten var en rödbetsgazpacho med egenplockade rosor och kålrabbi. Så enkla och rena smaker. När man använder grönsaker av den här kvalitén behövs det inte mycket mer. Den lätt jordiga och söta smaken från rödbetan går så bra ihop med den krispiga och milda kålrabbin.

Innan varmrätten tar vi en promenad runt i trädgården. Vi hittar till utomhusgrillen där kocken just förbereder grillspetten med svamp. Svampen kommer som sagt från närliggande svampfarm och bakas först för att man ska dra ut vätskan och få en fastare konsistens. De marineras sedan och grillas på hög värme samtidigt som att man fortsätter pensla på marinaden för att maximera smakerna.

Grillspettet ligger på en bädd av gröna blad i en syrligt god vinägrett och en ”hummus” gjord på den danska ärtan Ingrid. Återigen inte många komponenter men ändå så himla gott. Jag älskade speciellt den kolgrillade svampens lätt brända bitar som gav en somrig karaktär.

Dags för desserten som var som ett knaprigt bovetecrumble med färska bär, en örtig olja och vaniljsås (för de som äter mejeriprodukter). Så somrigt, lent och friskt på samma gång.

Jag älskar så konceptet med från jord till bord, inte minst i en storstad. Det jag även gillar är att en trerätters här kostar 350 DKK vilket är en del, men för en trerätters på den här nivån är det ett kap. Att göra sådan här typ av mat tillgänglig till fler är en sån lyx. Ibland upplever jag att det är sådant här som bara serveras på finare krogar när det jag vill se är matpassion och kärlek som den här, gjord för alla att njuta av.