Äkta empanadas – colombianska piroger
Empanadas är colombianska piroger som friteras och serveras med den starka salsan ají. De görs på majsmjöl och fylls med en kryddig färs. För colombianska empanadas använder man det specifika majsmjölet Harina Pan. Den gula varianten används för färgen, men hittar man bara den vita kan även den användas. Då går det för övrigt bra att färga degen gul med lite gurkmeja om man vill.
Ingredienser
4 port
Gröna linser
-
2 dl gröna linser, torkade
-
2 st lagerblad
-
salt
-
svartpeppar
-
5 dl vatten
Fyllning
-
2 st gula lökar, finhackade
-
1 st röd paprika, finhackad
-
6 st vitlöksklyftor, finhackade
-
1 knippe finhackad koriander
-
4 st tomater, finhackade
-
3 tsk mald spiskummin
-
2 tsk torkad oregano
-
1 tsk mald koriander
-
1 tsk torkad timjan
-
0.5 tsk gurkmeja
-
1 msk tomatpuré
-
1 st lime, rivet skal
-
400 g potatis, kokt och skalad
-
1 dl vatten
Deg
-
12 dl varm grönsaksbuljong
-
2 msk olja
-
9.5 dl majsmjöl
-
1 nypa salt