Annonsör

  • Om oss
  • Kontakt
  • Recept
  • Vegonytt
  • Menyer
  • Äta vego
    • Äta vego – så gör du
    • Vego & Barn
    • Vego & träning
  • Arkiv
  • Rabatter
  • Om oss
  • Kontakt
  • Bli medlem
  • Logga in
Sök
  • Bli medlem
  • Logga in

Hem › Bästa hummusen – recept och tips

hummus
Fotograf: Eva Hildén

Bästa hummusen – recept och tips

En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform fylld med färg.
5 portioner
Hummus kan smaka galet olika beroende på vem som har gjort den, var när och hur. Här är mina tips på hur du får till den godaste, krämigaste och bästa hummusen ever!

Liknande recept

Krämig rödbetspasta på 3 ingredienser

Smöriga bönor och sparris i buljong

Kikärtspannkakor (wraps)

Ingredienser

5 port

Tänk på detta när du portionsomvandlar!
  • Tillagningstiden kan påverkas och val av form/kokkärl kan behöva justeras.
  • Mängder och mått under ”Gör så här” ändras inte.
  • 2.5 dl torkade kikärter
  • 2 tsk bikarbonat
Tehinasås
  • 1 st vitlöksklyfta, riven
  • 1 dl citronsaft
  • 1.5 dl tahini
  • 0.5 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1.75 dl vatten

Gör så här

Kikärter
Tehinasås

Hummus-tips

Koka egna kikärter… och mixa länge!

Koka egna kikärtor. Köp inte på burk. Ja, det låter jobbigt och snobbigt men det gör faktiskt riktigt stor skillnad. Du blötlägger de dagen innan och kokar sedan. Det är minimalt med arbete, mest väntan. Du kommer få en så mycket krämigare och lenare hummus.

Och mixa…så…länge. När du tror att du är klar, mixa lite till. Jag är inte 100% nöjd med den ovan eftersom jag tror att jag hade kunnat stå ut i någon minut till, men men.

Tahini

Använd bra tahini (sesampasta). Tahini har en fyllig, sträv och liten bitter smak som är ett måste i hummus. Den man kan köpa i vanliga matbutiker är ibland lite för fast för min smak. Går du till butiker med mellanöstern-inriktning har de en rinnigare, slätare variant som jag fullkomligt älskar (Alwadi). Även Zeina har en egen nu.

Det ska även vara mycket tahini i. Många som är vana vid butikernas hummus får en chock av den kraftiga tahinismaken i riktigt mumsig hummus, men det är så det ska vara!

Bikarbonat är hemligheten.

Tricket för att få en riktigt krämig hummus är att blötlägga och koka kikärterna tillsammans
med bikarbonat. Och koka de ordentligt, tänk överkokta. Bikarbonatet gör att skalet på kikärtan bryts ner och blir mjukt, vilket i sin tur gör att din hummus blir krämigare än någonsin.

Fler tips

Citron. Citronsaft är en viktig komponent eftersom det balanserar upp den feta tahinin och ger en behövlig syra till kikärterna. Och det är nypressad citronsaft som gäller här.

Ingen olja. Jag använder aldrig olja i min hummus, däremot så ringlar jag det över den färdiga. Men det här är bara en smaksak.

Ta det lugnt med vitlöken. Vissa verkar tro att hummus är en vitlökssås, det är det inte. Den ska bara ha en liten hint av vitlök.

Receptkreatör

Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson

Chefredaktör VEGO

hummuskikärtertahiniveganveganskvegetariskvegetarisktvego

Publicerad: 25 oktober, 2022

Uppdaterad: 11 december, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Hummus-tips

Koka egna kikärter… och mixa länge!

Koka egna kikärtor. Köp inte på burk. Ja, det låter jobbigt och snobbigt men det gör faktiskt riktigt stor skillnad. Du blötlägger de dagen innan och kokar sedan. Det är minimalt med arbete, mest väntan. Du kommer få en så mycket krämigare och lenare hummus.

Och mixa…så…länge. När du tror att du är klar, mixa lite till. Jag är inte 100% nöjd med den ovan eftersom jag tror att jag hade kunnat stå ut i någon minut till, men men.

Tahini

Använd bra tahini (sesampasta). Tahini har en fyllig, sträv och liten bitter smak som är ett måste i hummus. Den man kan köpa i vanliga matbutiker är ibland lite för fast för min smak. Går du till butiker med mellanöstern-inriktning har de en rinnigare, slätare variant som jag fullkomligt älskar (Alwadi). Även Zeina har en egen nu.

Det ska även vara mycket tahini i. Många som är vana vid butikernas hummus får en chock av den kraftiga tahinismaken i riktigt mumsig hummus, men det är så det ska vara!

Bikarbonat är hemligheten.

Tricket för att få en riktigt krämig hummus är att blötlägga och koka kikärterna tillsammans
med bikarbonat. Och koka de ordentligt, tänk överkokta. Bikarbonatet gör att skalet på kikärtan bryts ner och blir mjukt, vilket i sin tur gör att din hummus blir krämigare än någonsin.

Fler tips

Citron. Citronsaft är en viktig komponent eftersom det balanserar upp den feta tahinin och ger en behövlig syra till kikärterna. Och det är nypressad citronsaft som gäller här.

Ingen olja. Jag använder aldrig olja i min hummus, däremot så ringlar jag det över den färdiga. Men det här är bara en smaksak.

Ta det lugnt med vitlöken. Vissa verkar tro att hummus är en vitlökssås, det är det inte. Den ska bara ha en liten hint av vitlök.

Receptkreatör

Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson

Chefredaktör VEGO

hummuskikärtertahiniveganveganskvegetariskvegetarisktvego

Publicerad: 25 oktober, 2022

Uppdaterad: 11 december, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Liknande recept

Recept maj 14, 2025

Krämig rödbetspasta på 3 ingredienser

Den här krämiga pastasåsen görs på bara tre ingredienser: Rostade rödbetor, hummus och vitlök. Självklart lite pastavatten för att få rätt konsistens, men annars inget annat. Jag använde mig av Sevans Hummus Original både i pastasåsen och vid servering. En supergod hummus som även är god som tillbehör, i en falafelwrap, till sallader mm. Betalt samarbete med Sevan.

Recept april 23, 2025

Smöriga bönor och sparris i buljong

Recept april 23, 2025

Kikärtspannkakor (wraps)

Recept april 22, 2025

Fyllda pitabröd i våffeljärnet

Recept april 18, 2025

Pulled purjolök med pistageyoghurt

Signa upp på vårt nyhetsbrev

Bli medlem

Få tillgång till över 5000+ recept, artiklar och vegoguider!

Bli medlem idag

Målet med VEGO är att göra det så himla enkelt för just dig att äta vego. För vegomat är inte krångligt, det är gjort i ett kick och smakar fantastiskt.

  • Recept
  • Vegonytt
  • Veckomenyer
  • Om oss
  • Kontakt

Oxenstiernsgatan 33
114 27 Stockholm

redaktionen@vegomagasinet.se

08-799 62 01

© 2025 Vegomagasinet

Välkommen till Vego!

Denna hemsida använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att klicka på "Godkänn alla" får vi bättre statistik, vilket leder till en förbättrad användarupplevelse.

Läs mer om vår integritetspolicy

Nödvändiga
Godkänn alla
Hantera cookies

Hantera cookies

Funktionell

Kategorin "Funktionell" innehåller cookies som är nödvändiga för att vår webbplats ska fungera smidigt och för att förbättra din surfupplevelse. Dessa cookies möjliggör olika funktioner som gör vår webbplats mer användarvänlig och effektiv.

Marknad

Kategorin "Marknad" omfattar cookies som används för att analysera och förbättra våra marknadsföringsinsatser. Dessa cookies hjälper oss att förstå hur du interagerar med vår webbplats och ger oss insikter för att optimera vårt innehåll och våra annonser, för att säkerställa att de är relevanta för dina intressen.

Personlig

Kategorin "Personlig" innehåller cookies som förbättrar användarupplevelsen genom att lagra information om dina preferenser och interaktioner på vår webbplats. Detta gör att vi kan skräddarsy innehåll och rekommendationer efter dina individuella behov, vilket ger en mer personlig och engagerande upplevelse.