
Bästa hummusen – recept och tips
Ingredienser
5 port
-
2.5 dl torkade kikärter
-
2 tsk bikarbonat
Tehinasås
-
1 st vitlöksklyfta, riven
-
1 dl citronsaft
-
1.5 dl tahini
-
0.5 tsk mald spiskummin
-
1 tsk salt
-
1.75 dl vatten
Gör så här
Kikärter
Tehinasås
Hummus-tips
Koka egna kikärter… och mixa länge!
Koka egna kikärtor. Köp inte på burk. Ja, det låter jobbigt och snobbigt men det gör faktiskt riktigt stor skillnad. Du blötlägger de dagen innan och kokar sedan. Det är minimalt med arbete, mest väntan. Du kommer få en så mycket krämigare och lenare hummus.
Och mixa…så…länge. När du tror att du är klar, mixa lite till. Jag är inte 100% nöjd med den ovan eftersom jag tror att jag hade kunnat stå ut i någon minut till, men men.
Tahini
Använd bra tahini (sesampasta). Tahini har en fyllig, sträv och liten bitter smak som är ett måste i hummus. Den man kan köpa i vanliga matbutiker är ibland lite för fast för min smak. Går du till butiker med mellanöstern-inriktning har de en rinnigare, slätare variant som jag fullkomligt älskar (Alwadi). Även Zeina har en egen nu.
Det ska även vara mycket tahini i. Många som är vana vid butikernas hummus får en chock av den kraftiga tahinismaken i riktigt mumsig hummus, men det är så det ska vara!
Bikarbonat är hemligheten.
Tricket för att få en riktigt krämig hummus är att blötlägga och koka kikärterna tillsammans
med bikarbonat. Och koka de ordentligt, tänk överkokta. Bikarbonatet gör att skalet på kikärtan bryts ner och blir mjukt, vilket i sin tur gör att din hummus blir krämigare än någonsin.
Fler tips
Citron. Citronsaft är en viktig komponent eftersom det balanserar upp den feta tahinin och ger en behövlig syra till kikärterna. Och det är nypressad citronsaft som gäller här.
Ingen olja. Jag använder aldrig olja i min hummus, däremot så ringlar jag det över den färdiga. Men det här är bara en smaksak.
Ta det lugnt med vitlöken. Vissa verkar tro att hummus är en vitlökssås, det är det inte. Den ska bara ha en liten hint av vitlök.
Receptkreatör
Hummus-tips
Koka egna kikärter… och mixa länge!
Koka egna kikärtor. Köp inte på burk. Ja, det låter jobbigt och snobbigt men det gör faktiskt riktigt stor skillnad. Du blötlägger de dagen innan och kokar sedan. Det är minimalt med arbete, mest väntan. Du kommer få en så mycket krämigare och lenare hummus.
Och mixa…så…länge. När du tror att du är klar, mixa lite till. Jag är inte 100% nöjd med den ovan eftersom jag tror att jag hade kunnat stå ut i någon minut till, men men.
Tahini
Använd bra tahini (sesampasta). Tahini har en fyllig, sträv och liten bitter smak som är ett måste i hummus. Den man kan köpa i vanliga matbutiker är ibland lite för fast för min smak. Går du till butiker med mellanöstern-inriktning har de en rinnigare, slätare variant som jag fullkomligt älskar (Alwadi). Även Zeina har en egen nu.
Det ska även vara mycket tahini i. Många som är vana vid butikernas hummus får en chock av den kraftiga tahinismaken i riktigt mumsig hummus, men det är så det ska vara!
Bikarbonat är hemligheten.
Tricket för att få en riktigt krämig hummus är att blötlägga och koka kikärterna tillsammans
med bikarbonat. Och koka de ordentligt, tänk överkokta. Bikarbonatet gör att skalet på kikärtan bryts ner och blir mjukt, vilket i sin tur gör att din hummus blir krämigare än någonsin.
Fler tips
Citron. Citronsaft är en viktig komponent eftersom det balanserar upp den feta tahinin och ger en behövlig syra till kikärterna. Och det är nypressad citronsaft som gäller här.
Ingen olja. Jag använder aldrig olja i min hummus, däremot så ringlar jag det över den färdiga. Men det här är bara en smaksak.
Ta det lugnt med vitlöken. Vissa verkar tro att hummus är en vitlökssås, det är det inte. Den ska bara ha en liten hint av vitlök.