Bönmos med muhammara
Muhammara är en kryddstark dippsås från Levanten med röd paprika och valnötter. Den kan förvaras i kylskåpet i 3 dagar, så fördubbla gärna receptet om du vill. Såsen är härlig att bre på en ostsmörgås eller servera som dippsås. Jag låter skalet vara kvar på paprikorna eftersom det är enklare, men ta bort det om du inte vill ha den tex- turen. Moset kan göras 3 dagar i förväg – lägg det i en lufttät burk och förvara i kylskåpet. Servera moset rumstempererat.
Ingredienser
6 port
Muhammara
-
850 g röd paprika
-
1 msk olivolja
-
8 st vitlöksklyftor
-
1 msk färsk timjan
-
0.75 tsk rökt paprikapulver
-
1 krm chiliflingor
-
2 tsk balsamvinäger
-
60 g valnötter, lätt rostade och grovt hackade
-
0.5 tsk salt
Bönmos
-
1 dl olivolja
-
1 st vitlöksklyfta, med skal och lätt krossad
-
3 st timjankvistar
-
2 burk à 400 g stora vita bönor
-
1 msk vatten
-
0.5 tsk salt
Gör såhär
Receptkreatör
Simple
I Yotam Ottolenghis nya bok Simple (Tukan Förlag) bjuder han på samma smakrika mat, mycket med inspiration från Mellanöstern, men här i ett något enklare format än vi är vana vid. Duka upp en färgrik buffé, lyxa till frukosten eller släng ihop en enkel middag.
Receptkreatör
Simple
I Yotam Ottolenghis nya bok Simple (Tukan Förlag) bjuder han på samma smakrika mat, mycket med inspiration från Mellanöstern, men här i ett något enklare format än vi är vana vid. Duka upp en färgrik buffé, lyxa till frukosten eller släng ihop en enkel middag.