
Fotograf: Sanna Lindberg
Vegetarisk Aubergine- och zucchinigratäng med bönragu
8 portioner
Värm dig med en rustik fransk bönragu och en färgglad gratäng med tomat och zucchini. Lantlig charm på en gaffel.
Julia Child älskade grönsaker, men kände inte samma värme för vegetarianer och veganer. Hon fick flera gånger offentligt be om ursäkt för sina uttalanden. I en programserie med kocken Jaques Pepin så lagar de bönragun nedan. Originalet innehöll lite kött och Jacques började meningen: ”Och om man vill bjuda vegetarianer på middag…”, när Julia avbryter med ”Så bjuder man inte dem!” Med det sagt är det här en fantastisk gratäng och en underbar bönragu som passar väldigt bra ihop.
Ingredienser
8 port
Aubergine- och zucchinigratäng
-
2 msk olivolja
-
1 st aubergine
-
2 tsk Herbes de Provence
-
1 tsk salt
-
2 st zucchini
-
4 st tomat
-
1 nypa svartpeppar
Brödtopping
-
1 dl brödsmulor
-
1 tsk Herbes de Provence
-
1 msk olivolja
Bönragu
-
500 g små vita bönor, torkade
-
1.5 tsk salt
-
100 g rökt tofu eller vegobacon, hackad
-
1 msk olivolja
-
3 st gula lökar, finhackade
-
5 st vitlöksklyftor, finhackade
-
1 tsk torkad timjan
-
1 tsk rökt paprikapulver
-
1 nypa svartpeppar
-
2 msk finhackad persilja