Carolas auberginegryta med matoke
Det här är ett recept som jag fått från mina vänner från Uganda. Första gången jag åkte till Sydafrika var i början av 1990talet, men innan mig så var pappa där. Han jobbade som kock på en båt och skrev på ett vykort att ”här är bananerna gröna”, det var nån gång på 1960-talet. Matoke betyder just banan, och det är alltså den här rättens huvudingrediens. Sydafrika är också min dotter Zoes födelseland, så det ligger mig väldigt varmt om hjärtat.
Ingredienser
4 port
Matoke
-
2 st gröna kokbananer
-
1 msk riven ingefära
-
2 msk neutral olja
-
2 st lime, saften
-
0.5 dl vatten
-
salt
-
svartpeppar
Auberginegryta
-
1 st aubergine
-
250 g körsbärstomater
-
1 st gul lök
-
2 krm gul curry
-
2 msk neutral olja
-
3 dl äppelmust
-
2 msk flytande grönsaksfond
-
1 burk à 400 g kidneybönor
-
salt
-
svartpeppar
Servering
-
0.5 dl hackade jordnötter
-
1 näve babyspenat
-
limeklyftor
-
bröd
Gör såhär
Matoke
Auberginegryta
Receptkreatör
En godare jul
I boken ”En godare jul” (Max Ström förlag) får vi fira jul med Carola! Carola, vars julskiva blivit en klassiker för många, har fyllt den här boken med personliga texter och personliga recept, både på klassiker och nya inslag. Här hittar du även en hel del vegetariskt, både varmrätter, smårätter, drycker, desserter och godis.
Receptkreatör
En godare jul
I boken ”En godare jul” (Max Ström förlag) får vi fira jul med Carola! Carola, vars julskiva blivit en klassiker för många, har fyllt den här boken med personliga texter och personliga recept, både på klassiker och nya inslag. Här hittar du även en hel del vegetariskt, både varmrätter, smårätter, drycker, desserter och godis.