Chilibönor
Det här är ett bönkok med smaksättningar som är vanliga i södra USA: chili, oregano och lime. Se till att bönorna verkligen är genommjuka innan limen tillsätts. Syrliga ingredienser har en tendens att hindra bönorna från att mjukna ordentligt.
Ingredienser
4 port
Koket
-
500 g torkade svarta bönor
-
1 tsk salt
-
2 st lagerblad
-
2 liter vatten
Såsen
-
1 dl finhackad gul lök
-
4 msk finhackad jalapeño
-
2 msk finhackad vitlök
-
3 msk olivolja
-
1 burk à 400 g krossade tomater
-
2 msk limesaft
-
4 dl vatten
-
2 dl kokvatten från bönorna
Kryddblandningen
-
2 msk anchochilipulver eller 3 msk finhackad anchochili
-
1 msk chilipulver
-
1.5 msk mald spiskummin
-
1.5 msk torkad oregano
-
1 krm svartpeppar
Servering
-
riven ost
-
tärnad avokado
-
finhackad koriander
-
finhackad lök
-
skivade tomater
-
yoghurt