Kousa mahshi – fylld zucchini i tomatsås
Små späda zucchinier som fylls med färs och okokt ris och som sedan får puttra i en smakrik tomatsås. Ljuvlig och mättande husmanskost från Mellanöstern. Zucchinierna ska helst gröpas ur med ett speciellt verktyg, men det går även bra att använda en potatisskalare eller en liten tesked.
Ingredienser
4 port
-
1 kg små zucchini
Fyllning
-
350 g vegofärs
-
5 dl basmatiris
-
50 g smält smör
-
0.5 tsk mald kanel
-
2 tsk salt
-
1 tsk svartpeppar
-
1.5 tsk sju kryddor
Tomatsås
-
2 liter vatten
-
6 msk tomatpuré
-
1 st tomat, tärnad
-
4 st vitlöksklyftor
-
2 msk torkad mynta
-
1 msk salt
-
svartpeppar
Servering
-
yoghurt
Gör såhär
Tomatsås
Sju kryddor, mellanösterns vanligaste kryddblandning
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen vitpeppar
8 tsk malen svartpeppar
2 tsk malen kanel
1 tsk malen muskotnöt
2 tsk malen ingefära
4 tsk malen kryddnejlika
Receptkreatör
Zeinas kitchen
Zeinas kitchen (Bonnier Fakta) av Zeina Mourtada är en fantastisk skatt med recept från Mellanöstern. Den är inte vegetarisk, men många av recepten går enkelt att vegofiera och veganisera.
Sju kryddor, mellanösterns vanligaste kryddblandning
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen vitpeppar
8 tsk malen svartpeppar
2 tsk malen kanel
1 tsk malen muskotnöt
2 tsk malen ingefära
4 tsk malen kryddnejlika
Receptkreatör
Zeinas kitchen
Zeinas kitchen (Bonnier Fakta) av Zeina Mourtada är en fantastisk skatt med recept från Mellanöstern. Den är inte vegetarisk, men många av recepten går enkelt att vegofiera och veganisera.