
Fotograf: Eva Hildén
Fyllda vinbladsdolmar – Yalanji
8 portioner
De här är naturligt veganska och en perfekt växtbaserad aptitretare. De är syrliga och söta och en favorit runt om i Mellanöstern. Den här syriska varianten är ett familjerecept som jag växte upp med, gjort på vinblad från vår egen trädgård.
Ingredienser
8 port
Fyllning
-
4.75 dl kortkornigt ris, t ex egyptiskt ris eller jasminris
-
2 st tomater, finhackade
-
1 knippe persilja, finhackad
-
0.5 knippe mynta, finhackad
-
3 st salladslökar, finhackade
Sås
-
2 msk olivolja
-
2 msk granatäppelsirap
-
2 st citroner, saften
-
1 msk salt
-
1 tsk svartpeppar
Till grytan
-
2 st potatisar, i 5 mm tjocka skivor
-
2 st tomater, i 5 mm tjocka skivor
-
6 st vitlöksklyftor
-
1 burk vinblad, ca 80 st
Servering
-
citronklyftor
-
bladpersilja