
Fotograf: Eva Hildén
Pizza med fänkålskorv och salladslök
4 portioner
Ett av mina finaste pizzaminnen är från Pizzeria Mozza i Los Angeles som drivs av legenden Nancy Silverton. Måstet på hennes restaurang, som alla äter, är pizzan med fänkålskorv och fänkålspollen. Det här var min sista resa innan jag blev vegan och jag var väldigt snabb med att ta fram en vegansk version, en version som nu är förfinad till perfektion. Pizzan toppas alltså med fänkålspollen, något som kan vara svårt att få tag på i Sverige, men som smakar som om fänkål var en exklusiv parfym som du välsignar din pizza med precis vid servering.
Ingredienser
4 port
Pizzadeg
-
6 dl ljummet vatten
-
12.5 g färsk jäst
-
12 dl vetemjöl special
-
1 msk fint rågmjöl
-
2 tsk agavesirap
-
1 msk salt
Fänkålskorv
-
500 g formbar vegofärs
-
0.75 tsk fänkålsfrön, mortlade
-
3 st vitlöksklyftor, rivna
-
2 tsk rödvinsvinäger
-
0.5 msk paprikapulver
-
1 tsk strösocker
-
salt
-
svartpeppar
Topping
-
500 g fänkålskorv, se recept
-
2 dl crème fraîche
-
100 g riven mozzarella
-
4 st salladslökar, fint strimlade
-
1 st fänkålspollen, kan uteslutas
-
fänkålspollen, kan uteslutas