
Fotograf: Mattias Kristiansson
Rödvinsgryta med rättviksärt
4 portioner
Den här grytan är härligt mustig och värmer extra bra när kvällarna börjar bli kallare. Jag tycker den är supergod med kokt potatis eller ris, men favoriten är palsternacksmos som med sin lite söta smak balanserar upp syran från vinet underbart. Här använder jag mig av rättviksärt, men belugalinser går precis lika bra.
Ingredienser
4 port
Rödvinsgryta med rättviksärt
-
200 g champinjoner, i fjärdedelar
-
2 msk olivolja
-
1 st rödlök, finhackad
-
2 st vitlöksklyftor, finhackade
-
1 st morot, finhackad
-
3 dl höstärt, rättviksärt eller belugalinser
-
1 st lagerblad
-
2 tsk dijonsenap
-
3 dl rödvin
-
1 burk à 400 ml krossade tomater
-
2 dl vatten
-
1 tsk salt
-
svartpeppar
Palsternacksmos
-
800 g palsternacka
-
50 g smör
-
2 dl mjölk
-
salt
-
vitpeppar