
Syrad svamp
Ingredienser
4 port
Ingredienser
-
500 g rensad svamp, t ex karljohan, fårticka eller ostronskivling
-
100 g gul lök
-
100 g skalade morötter
-
100 g vitkål
-
2 st vitlöksklyftor
-
10 g dill
-
1 tsk kryddpepparkorn
-
1 dl lag från en tidigare syrning
-
15 g havssalt
Saltlake
-
2 dl kallt vatten
-
3 krm finkornigt havssalt
Gör så här
Jenny om receptet:
Jag är visserligen en ivrig svampplockare men har ändå aldrig haft problem att komma på vad jag ska göra med svampen jag hittar; rensa, steka i smör och nalla så många under stekningen att det inte finns något kvar att servera. Därför kan jag inte påstå att det här svampreceptet är mitt mest använda, men eftersom jag ofta får frågan om man kan syra svamp så verkar det som att andra har så stor lycka i svampskogen att de har behov av alternativ till torkning och frysning. Så självklart bjuder jag på ett recept. Och om du, som jag, inte kommer hem från svamprundan med korgar dignande av karljohan så kan jag tipsa om att det går fint att syra även svamp från affären. Den här fermenteringen (både svampen och grönsakerna) äter jag gärna som ”vegetarisk sill” på rågbröd med majonnäs och lagrad hårdost. Eller som topping på en macka med hummus.
Receptkreatör

Fermentera 2.0
Jenny Neikells andra bok Fermentera 2.0 (Norstedts) är fylld med ännu fler inspirerande saker att syra. Varför inte testa svamp, nypon eller rotfrukter!? En riktigt kul bok för dig som gillar att nörda in dig på saker.
Jenny om receptet:
Jag är visserligen en ivrig svampplockare men har ändå aldrig haft problem att komma på vad jag ska göra med svampen jag hittar; rensa, steka i smör och nalla så många under stekningen att det inte finns något kvar att servera. Därför kan jag inte påstå att det här svampreceptet är mitt mest använda, men eftersom jag ofta får frågan om man kan syra svamp så verkar det som att andra har så stor lycka i svampskogen att de har behov av alternativ till torkning och frysning. Så självklart bjuder jag på ett recept. Och om du, som jag, inte kommer hem från svamprundan med korgar dignande av karljohan så kan jag tipsa om att det går fint att syra även svamp från affären. Den här fermenteringen (både svampen och grönsakerna) äter jag gärna som ”vegetarisk sill” på rågbröd med majonnäs och lagrad hårdost. Eller som topping på en macka med hummus.
Receptkreatör

Fermentera 2.0
Jenny Neikells andra bok Fermentera 2.0 (Norstedts) är fylld med ännu fler inspirerande saker att syra. Varför inte testa svamp, nypon eller rotfrukter!? En riktigt kul bok för dig som gillar att nörda in dig på saker.