
Vegetarisk Chana masala (Kikärter i tomatsås med rostad kokos)
Här kommer en indisk klassiker med svensk touch. En kikärtsgryta med mycket smak, god med både ris och chapati. Grytor är alltid gott och är det någonstans man ska leta efter värmande grytor så är det Indien. De har många vegetariska och veganska grytor att njuta av, inte minst med kikärter. Chana masala är en sådan som du hittar i olika varianter beroende på vart du är och här har vi en.
Ingredienser
4 port
-
4 msk rapsolja
-
1 tsk hel spiskummin
-
2 st gula lökar, finhackade
-
1 msk riven ingefära
-
1 st röd chili, finhackad
-
0.5 tsk gurkmeja
-
1 msk garam masala
-
2 msk tomatpuré
-
1 burk à 400 ml krossade tomater
-
1 st grönsaksbuljongtärning
-
3 dl vatten
-
1 tsk strösocker
-
2 burkar à 400 g kikärter
-
1 dl kokosflakes
Servering
-
grönsallad
-
ris eller chapati
Gör såhär
Malin Mendel
En av mina bästa vardagsrätter, en vackert röd, kryddig sås med nötiga kikärter. Den går fort att laga av sådant som man har hemma. Chana betyder kikärta på hindi och masala betyder kryddblandning. I Indien läggs oftast kikärter i blöt ett dygn för att sedan kokas, men i Sverige är det snabbmat eftersom de finns färdiga i tetra. Om du vill ha en exotisk känsla kan du strössla över rostad kokos. Servera tillsammans med grönsallad och ris eller chapati.
Receptkreatör

Indien i mitt svenska kök
I Malin Mendels bok Indien i mitt svenska kök (Norstedts) finns enkla vardagsrecept med indisk touch. Här har Malin hämtat inspiration inte bara från Indien, utan från många av de länder hon har besökt genom åren.
Malin Mendel
En av mina bästa vardagsrätter, en vackert röd, kryddig sås med nötiga kikärter. Den går fort att laga av sådant som man har hemma. Chana betyder kikärta på hindi och masala betyder kryddblandning. I Indien läggs oftast kikärter i blöt ett dygn för att sedan kokas, men i Sverige är det snabbmat eftersom de finns färdiga i tetra. Om du vill ha en exotisk känsla kan du strössla över rostad kokos. Servera tillsammans med grönsallad och ris eller chapati.
Receptkreatör

Indien i mitt svenska kök
I Malin Mendels bok Indien i mitt svenska kök (Norstedts) finns enkla vardagsrecept med indisk touch. Här har Malin hämtat inspiration inte bara från Indien, utan från många av de länder hon har besökt genom åren.